szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy neves hongkongi termékenységi klinika elismerte, hogy szakemberei elcseréltek két embriót, és a tervezetthez képest más nőbe ültették be. A cserében érintett két nő ellentételezést kap – számolt be az esetről a BBC hírportálja.

A humán reproduktív technológiákat felügyelő kormányzati tanács úgy döntött, nem tesz lépéseket a Victory ART Laboratory ellen – ahol egyébként hírességek is kaptak segítséget. A bizottság megállapítása szerint emberi tévedés történt, nem a rendszerben van a hiba. A vizsgálatból kiderült, hogy egy kezdő embriológus nem ellenőrizte az embriók tárolóján lévő címkét, mielőtt beültették azokat a nőbe. A klinika gyorsan észrevette a hibát, és eltávolították az embriókat. Mindkét érintett nő – az is, akinek az embrióját felhasználták, és az is, akinek tévesen ültették be – pszichológiai tanácsadást kapott – adta hírül a BBC hírportálja.

Az újdonsült kismamáknak korábban csak azért kellet aggódniuk, hogy figyelmetlen bábák a szülés után fennforgásban véletlenül nehogy elcseréljék csemetéiket. De most már attól is lehet félni, ha valaki a lombikbébi programokban szeretne szülni,  nehogy valaki más megtermékenyített petesejtjét ültessék be. Habár erre nem sok esély van, legalábbis a hazai gyakorlat szerint.

Fagyasztott spermák. Ügyelnek a biztonságra
©

"Magyarországon eddig még nem fordult elő hasonló eset" – szögezte le Szabó Katalin embriológus. A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet laborvezetője szerint a mesterséges megtermékenyítés alapjában véve egy bizalmi kérdés, hiszen a gyermeknemzés általában két ember magánügye, egy klinikán azonban egy teljes szakmai stáb dolgozik a gyermekáldáson. Így nemcsak a páciensnek, hanem az orvosok számára is elengedhetetlen, hogy a szigorú előírásoknak megfelelően regisztrálják a mesterséges megtermékenyítés összes fázisát, hogy kizárják a malőröket.

A gyakorlatban pedig ez úgy néz ki, hogy rögtön a petesejtleszívás után külön színkódot kapnak a páciensek, nevük pedig nem csak a tenyésztő edényeken, hanem minden más eszközön is szerepel, amivel az ivarsejtek, illetve embriók kapcsolatba kerülnek. Ez azért is fontos, mert megeshet, hogy két páciens neve ugyanaz. De más módja is van annak, hogy tegyék egyedivé a párokat. A színkóddal más paramétereik is különböznek egymástól, így általában eltérő többet között a párjuk neve, a petesejtek, valamint az embriók száma és minősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Soha nem nőtt még ekkorát az amerikai gazdaság

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham