szerző:
hvg.hu

Svetlana Vukajlovicot, a szerb köztársasági egészég-biztosítási intézet egykori igazgatóját ma este letartóztatták annak gyanújával, hogy köze volt az új típusú influenza elleni védőoltások beszerzésével kapcsolatos visszaélésekhez.

Svetlana Vukajlovic, a szerb egészégbiztosítási intézet volt főigazgatója már egy ideje egy külföldi magánklinikának dolgozott. A szerb Blic értesülése szerint most tért vissza az országba, a szervezett bűnözéssel megbízott ügyészség munkatársai pedig le is tartóztatták – számolt be az esetről a Vecernje novosti.

Azzal gyanúsítják, hogy jóval több vakcina beszerzését rendelte el, mint amennyit később felhasználtak: 857 ezer adag védőoltásból csupán 154 ezret használtak fel, mintegy 1,6 millió euróval rövidítve meg ezzel a szerb költségvetést. A nyomozás arra is kiterjed, hogy a beszállító cég kiválasztásánál is történtek-e visszaélések, hiszen a svájci Novartis cég helyett választhatták volna azt az angol gyártót, amely jóval olcsóbban adta volna a vakcinákat.

Szerbia február 4-én jelentette be, hogy felbontja a Novartisszal kötött szerződést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!