szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svetlana Vukajlovicot, a szerb köztársasági egészég-biztosítási intézet egykori igazgatóját ma este letartóztatták annak gyanújával, hogy köze volt az új típusú influenza elleni védőoltások beszerzésével kapcsolatos visszaélésekhez.

Svetlana Vukajlovic, a szerb egészégbiztosítási intézet volt főigazgatója már egy ideje egy külföldi magánklinikának dolgozott. A szerb Blic értesülése szerint most tért vissza az országba, a szervezett bűnözéssel megbízott ügyészség munkatársai pedig le is tartóztatták – számolt be az esetről a Vecernje novosti.

Azzal gyanúsítják, hogy jóval több vakcina beszerzését rendelte el, mint amennyit később felhasználtak: 857 ezer adag védőoltásból csupán 154 ezret használtak fel, mintegy 1,6 millió euróval rövidítve meg ezzel a szerb költségvetést. A nyomozás arra is kiterjed, hogy a beszállító cég kiválasztásánál is történtek-e visszaélések, hiszen a svájci Novartis cég helyett választhatták volna azt az angol gyártót, amely jóval olcsóbban adta volna a vakcinákat.

Szerbia február 4-én jelentette be, hogy felbontja a Novartisszal kötött szerződést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!