szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a magyar nők nem elég elővigyázatosak az első alkalommal, addig a magyar férfiak felelőtlenül kalandoznak – ezt derült ki a Durex óvszergyártója megbízásából készült nemzetközi felmérésből. Az AIDS világnap apropóján készült nemzetközi kutatás külön vizsgálta a férfiakat és nőket. Mindenesetre elgondolkodtató eredményeket kaptak.

A magyar nők mindössze egyharmada (36 százalék) védekezett a HIV, vagy egyéb nemi úton terjedő betegségek ellen szüzessége elvesztésekor. Kiderült, hogy a magyar nők 47 százaléka az első alkalommal párkapcsolatban élt, amely 15 százalékkal magasabb, mint a férfiaknál. Hatszor több férfi (27 százalék), mint nő (4 százalék) állítja, hogy egy alkalmi együttlét során vesztette el szüzességét.

A védekezés elmulasztásával szexuális kockázatot vállaló nők egyharmada azt mondja, nem is gondolt rá, hogy milyen felelőtlen volt, ötből egy pedig megbánta döntését és belátta hibáját. A válaszadók többsége szerint (59 százalék) azért mertek kockáztatni, mert biztosak voltak abban, hogy partnerüknek nem volt nemi betegsége. Ez a tény azonban elgondolkoztató, főleg ha belegondolunk abba, hogy ötből egy férfi (20 százalék) hűtlen párjához a kutatás szerint. Ezzel szemben a nők csupán 10 százaléka csalja meg kedvesét. A rizikót tovább növeli, hogy a kapcsolatban élő hölgyek egyharmada bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy partnerének volt-e valamilyen nemi betegsége.

A partnerek számát tekintve a magyar nők szexuális életük megkezdésétől számítva átlagosan hét partnerrel létesítenek szexuális viszonyt, ami elmarad az orosz (9), a brit (10) vagy a francia (10) átlagtól. Ezzel szemben a magyar férfiak majdnem háromszor több nővel (20) kerülnek intim kapcsolatba életük során.

Férfiak: több szexuális partner egyszerre

Ötből egy magyar férfi megcsalja párját. De arra is fény derült, hogy a magyar férfiak habzsolják az életet, és 20 százalékuk állítja, hogy egyszerre több szexuális partnere van. Ez a szám meghaladja a francia (12 százalék), a spanyol (11 százalék), illetve a brit (8 százalék) átlagot.

©

A rizikós szexuális együttlétek a legtöbbek számára már az első alkalommal kezdődtek, ugyanis a magyar férfiak mindössze egyharmada védekezett szüzessége elvesztésekor. Az első szexuális kalandnál a férfiak 32 százaléka élt párkapcsolatban, ami 15 százalékkal kevesebb, mint a nők esetében. Ezzel szemben hatszor több férfi (27 százalék), mint nő (4 százalék) vesztette el szüzességét egy alkalmi kapcsolat során.

Azon férfiak egyötöde, akik védekezés nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, nem gondoltak bele ennek veszélyeibe saját elmondásuk szerint. Mindössze 19 százalékuk ismerte be, hogy ez hiba volt, és utólag megbánta. A válaszadók 44 százaléka azzal indokolta felelőtlen döntését, hogy meg volt győződve arról, hogy partnerének nem volt semmilyen nemi betegsége. Ennek ellenére a kapcsolatban élők egyharmada nem biztos abban, hogy párjának volt-e valaha nemi úton terjedő fertőzése vagy betegsége.

A partnerek számát tekintve a magyar férfiak átlagosan 20 nővel létesítenek szexuális kapcsolatot, mely meghaladja a brit (17) vagy az orosz (15) átlagot, és majdnem háromszor több, mint a nőknél.

A magyar nők és férfiak egyharmada is úgy gondolja, hogy többet kéne tudnia az AIDS-vírusokról, ami szintén az ismeretek hiányát mutatja.

A felmérés eredményei Erős Erika szexuálpszichológus szerint is aggasztó adatot mutatnak arról, hogy a szexuális kapcsolatot mennyire felkészületlenül vállalják be a magyarok. Mint mondja, a felkészületlenség az érzelmi kötődés hiányára és a szexuális úton terjedő betegségek figyelmen kívül hagyására egyaránt vonatkozik.

A szexuálpszichológus szerint a szexuális életre nevelés 1975 óta kötelező, így ebben az itt megkérdezettek egy része még nem részesülhetett, ez befolyásolhatja az eredményeket. A magyar iskoláskorú fiatalok körében végzett felmérés biztatóbb adatot mutat. A fiatalok körülbelül 10 százaléka nem védekezik, és elsőként választandó védekezési mód körükben az óvszer. A jelenlegi gyakorlat gyengesége az anatómiacentrikusság és a szexuális úton terjedő betegségek nem megfelelő hangsúlyozása. Az érzelmi felelősségbeli oldal kifejezett fejlesztése szükséges a hatékonyabb nevelés, és egyben a boldogabb párkapcsolatok támogatásához.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A római, aki fejben írta a világ legnagyobb filmzenéit

A római, aki fejben írta a világ legnagyobb filmzenéit

Az Eurovízió idén nem is maradt el, Will Ferrell megcsinálta

Az Eurovízió idén nem is maradt el, Will Ferrell megcsinálta

Vitorlázógép zuhant le Miskolcon

Vitorlázógép zuhant le Miskolcon