szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hazai kutatásban résztvevő száz nőből kilencvenketten igent mondtak arrav a lehetőségre, hogy megtekinthetik a saját műtétjükről készült felvételt. Mindenképpen lenne igény az alaposabb betegtájékoztatásra.

A hazai gyakorlatban a szóbeli felvilágosítás a jellemző, de sok helyen a betegek pontokba szedett leírást is kézhez kapnak a műtét menetéről, a kockázatok esélyeiről, a beavatkozás után várható állapotukról. Noha a pácienseknek aláírásukkal tanúsítaniuk kell, hogy elolvasták és megértették az információkat, ám kérdéses, hogy mennyit értettek meg valójában a hallottakból illetve a leírtakból – írja a Semmelweis Figyelő.

Ahhoz, hogy képet kapjanak a hazai betegtájékoztatás valós helyzetéről és a felmerülő igényekről, Sobel Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti es Nőgyógyászati Klinika kutatója és kollégái tisztázni szerették volna – betegek véleménye alapján – a műtéti felvételek használhatóságát. A szakértők meggyőződése ugyanis, hogy az alapos betegtájékoztatás hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy megértsék a betegségüket és a kezelés lényegét is.

A kutatás során száz nőgyógyászati endoszkópia előtt álló nőt kérdeztek meg arról, hogy beleegyeznek-e abba, hogy videofelvétel készüljön a beavatkozásról, valamint, hogy utána, ha módjuk lesz rá, megtekintenék-e. Minden résztvevő beleegyezett a felvételbe, és kilencvenketten meg is nézték a róluk készült videót. Az átlagosan hatvan perces műtétek felvételéből az operációt végző sebész körülbelül 2-10 perc hosszúságúak videót készített. Ezt a betegek CD-éken megkapták, amihez az orvosok szóbeli magyarázatot is adtak.

Nem véletlen, hogy a betegtájékoztatás technikája éppen a plasztikai sebészetben fejlődött rohamosan, hiszen itt különösen fontos a páciensek számára, hogy tisztában legyenek a részletekkel. Szeretnék például látni, milyen lesz az eredmény, milyen külső megjelenésbeli változásokra számítsanak. Külföldi szakértők létrehoztak egy háromdimenziós programot, amelynek segítségével az érdeklődők mindent megtudhatnak például a mellnagyobbító műtétekről. A legnagyobb vonzerőt a háromdimenziós animációk esetében az jelentheti, hogy a betegeknek nem kell azokkal a véres részletekkel szembesülniük, amiket a műtétek közben felvett videókon láthatnak. Itthon azonban csak korlátozottan érhetőek el a legújabb fejlesztések, így maradnak a műtétről készült felvételek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában