szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Atlanti-óceán vizénél is sósabb az a pepperónis pizza, amelyet az egy észak-londoni étteremben sütnek – legalább is ez derült ki az egészségügyi hatóságok vizsgálatának eredményeiből.

Az Ádám és Éve nevű étterem Észak-London Mill Hill nevű városrészében van. Itt sütik azt a pepperónis pizzát, amely a vizsgálatok szerint 10,57 gramm sót tartalmaz. Ez a mennyiség 100 grammra számítva 2,73 grammot jelent a pizza esetében. Az Atlanti óceán vize nem ennyire sós: abban csak 2,5 gramm só van 100 grammonként.

Az étterem tulajdonosa azt mondta: örült a vizsgálatnak, amelyben 199 pizzát teszteltek, margaritát és pepperónisakat. Nemcsak házhoz szállított ételeket vizsgáltak, hanem olyanokat is, amelyeket üzletekben árultak.

Gareth Leakey, az Ádám és Éva étterem vezetője szerint hasznos volt, hogy felhívták a figyelmüket az egészségtelen receptre, amelyet azóta megváltoztattak: négy pizzájuknál csökkentették a só mennyiségét – olvasható a BBC weboldalán.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az éttermi pizza akár két és félszer sósabb lehet az átlagos, bolti pizzánál. Emellett a megvizsgált éttermi pizzák felében annyi só volt, amennyi megfelel a maximálisan bevihető napi sómennyiségnek egy egészséges ember esetében.

Úgynevezett mesterséges transzzsírokat a vizsgált pizzák 84 százalékában találtak. Ezek az anyagok azért veszélyesek, mert növelik a szívbetegségek kockázatát és hosszú távon szívinfarktust, agyi katasztrófát okozhatnak, ha túl sokat fogyasztanak belőlük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!