szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bostoni és zürichi kutatók által felfedezett új vakcina immunreakció nélkül csökkenti az agyi beta-amiloid lerakódások mennyiségét – írja az Index.

Az egereken sikerrel kipróbált hatóanyag csökkenti a beta-amiloid (amyloid-ss peptide, ASS) fehérje mennyiségét. Ez a fehérje a fő alkotórésze a degeneratív betegséget kiváltó agyi lerakódásoknak, jelentette be a zürichi egyetem – írja az Index.

A kutatók kísérleteik során kimutatták, hogy a beta-amiloid molekula kétféle rövidített és egymáshoz kapcsolt változatát tartalmazó oltóanyag hatékonyan csökkenti az amiloid-lerakódásokat. Ezek az Alzheimer-betegségben szenvedő páciensek agyában keletkező legfontosabb lerakódások. A kezelés hatására javultak az alzheimeres egerek emlékező- és tanulási képességei. A javuláshoz arra volt szükség, hogy a hatóanyagot hetente egyszer az orr nyálkahártyájára juttassák. A jelek szerint az oltóanyag antitesteket képez a béta-amiloid ellen, anélkül, hogy kiváltaná az ASS-re jellemző sejti immunreakciót.

A kutatók eredményeiket a Journal of Neuroscience szaklapban közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!