szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Florida Egyetem tudósai rájöttek, mitől ízlik jobban az otthon termesztett paradicsom a szupermarketekben is kapható ízetlen változatnál.

A szakértők összesen 152 paradicsomfajta kémiai profilját vizsgálták meg 278 minta segítségével. A nagykereskedelmi árusítás elterjedése óta nem termelt paradicsomfajták rendkívül sokszínűek a különböző kémiai anyagok tekintetében. A tudósok a legkülönbözőbb paradicsomfajtákból származó mintákat kóstoltattak végig önkéntesekkel, majd megkérték őket, osztályozzák a paradicsomokat, ízintenzitás, édesség és savasság szempontjából.

A kémiai anyagok statisztikai analízisének segítségével összesen 12, az íz intenzitásához köthető és további 12, az édességhez köthető kémiai anyagot azonosítottak. A szakértők szerint az íz volatilek (amelyek az illatmolekulák párologtatásáért és levegőbe kerüléséért felelősek) nagyban befolyásolják az édességet.

flickr.com/dynet

"Pontosan tisztában vagyunk vele, mi kell ahhoz, hogy egy ízetlenből finom ízes paradicsomot varázsolhassunk" – nyilatkozta Harry Klee, a kutatás vezetője. "Reméljük ezzel megtettük az első lépést a kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomok renoméjának visszaállításában. Az ízetlen paradicsomok mindenkit elborzasztanak, de úgy tűnik, ezzel többet nem lesz gondunk."

A kutatás részletes leírása a Current Biology című szaklap legfrissebb számában olvasható.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!