szerző:
MTI

A gyógyszerek biztonságosságát növelő, a mellékhatás-bejelentések hatékonyabb kezelését és a mellékhatások megelőzését szolgáló rendelet lépett életbe - közölte az egészségügyi államtitkárság csütörtökön.

Kőszeginé Szalai Hilda, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) irányítása alá tartozó Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese elmondta: a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelettel sok ponton változott a gyógyszerfigyelési szabályozás.

A gyógyszerhatóságoknak például rendszeresen újra kell értékelniük a gyógyszerek kockázat-előny-arányát, és szükség esetén a már forgalomban levő gyógyszerek esetében is elrendelhetnek engedélyezés utáni biztonsági vizsgálatokat, hatékonysági klinikai vizsgálatokat.

Továbbá létrejött az európai szintű kockázatértékelő bizottság, amelyben szisztematikusan tekintik át a teljes gyógyszerpalettát a biztonságosság szempontjából. Ez a bizottság, melynek a GYEMSZI-OGYI egy munkatársa is tagja, már meg is tartotta alakuló ülését, és megkezdte a gyógyszerkészlet áttekintését a hatástani területek szerint - magyarázta az OGYI igazgatóhelyettese.

Az új szabályozással megváltozik a mellékhatás-bejelentési rendszer is. Eddig a mellékhatásokat csak a szakemberek jelezték a hatóságoknak, mostantól a betegek is megtehetik. Szigorodott a szabályozás abban a tekintetben is, hogy míg eddig csak a súlyos és ismeretlen mellékhatásokat kellett bejelenteni, mostantól minden mellékhatást és a helytelen gyógyszerhasználatot is - mondta Kőszeginé Szalai Hilda.      

Az egészségügyi államtitkárság közleményében felidézték: az Európai Bizottság 2008-ban készített hatástanulmányában szakirodalmi becslésekre hivatkozva azt írta, hogy az ötödik leggyakoribb halálozási ok a gyógyszerek mellékhatásának tudható be. Ezért az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament egy új, átfogó gyógyszerfigyelési szabályozást fogadott el, amelyet a tagállamoknak ez év július 21-éig kellett nemzeti jogrendszerükbe átültetniük.

Az államtitkárság arra is kitért, hogy Magyarországon a mellékhatások bejelentése elmarad a kívánatos szinttől, ezért az egységes, más tagállamokból származó információkon is alapuló uniós fellépés a hazai gyógyszerbiztonság szempontjából garanciát jelent.

A most életbe lépett gyógyszerfigyelési rendelet és az egyes gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosítása olyan szabályozási keretet teremt, amely a gyógyszergyártástól a felhasználásig számos intézkedéssel próbálja növelni a gyógyszerek biztonságosságát, és megelőzni, illetve kezelni a gyógyszerek által kiváltott nem kívánt mellékhatások káros következményeit - hangsúlyozták.

Az európai internetes gyógyszerportálon és a GYEMSZI honlapján a betegek, az egészségügyi dolgozók naprakész tájékoztatást kaphatnak az aktuális gyógyszerbiztonságot érintő ügyekről, a kiegészítő ellenőrzés alatt álló gyógyszerek listájáról, valamint a feltételezett mellékhatások jelentésének módjáról is - írták az államtitkárság közleményében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N