szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kim Dzsongun szalmakalapban nézelődött minap. Felmerül a kérdés, hogy lepipálhatja-e apját divatdiktátori minőségében, vagy Kim Dzsongil marad a köztársaság örökös stílusikonja.

A 4302-es egység zokog, Kim Dzsongun felszabadultan nevet. Augusztus végi inspekciójakor örömkönnyeket csalt katonanők szemébe a néhai Kedves Vezető december óta regnáló fia. Az erről készült fotók méltó helyet kaptak Észak-Korea propagandagépezetében, és a világsajtót is bejárták.

Kim Dzsongun szupersztár - kattintson képeinkért!
©

Az utóbbi hónapokban egyre több fényképen jelenik meg a keménykötésű hírében álló észak-koreai. Egyszer nejeként vállalt Ri Szoldzsuval szeretetteljes, szinte hollywoodi kompozícióban, máskor rockandrollosra véve a figurát: az oldalt kinyírt, felül bubi frizuráját még az ország férfiserege is másolni kezdte, a borbélynál tömött sorokban álltak, hogy az úgynevezett „fiatal” vagy „ambíció” nevezetű fazont vágassák.

Mi ez a lazaság?

Az ifjú titán azonban egyre lazábbra veszi a figurát: az egyik pillanatfelvételen egy hullámvasúton "őrjöng", a minap pedig kigombolt katonai öltönyben jelent meg, fején szalmakalappal. Az oly tisztelt ősök zord, kultuszteremtő ikonográfiájában elképzelhetetlen lett volna ez a lazaság.

Kim Dzsongun elengedi magát - kattintson képeinkért!
©

A decemberben elhunyt apa, Kim Dzsongil  ugyancsak előszeretettel járta az országot, hogy megnézze a dolgok állását (látogatásainak képeit egy tumblr oldal szorgalmasan gyűjtögeti, egy másik pedig Kim Dzsongun turnéjának állomásait örökíti meg). De az idősebb Kim fiánál sokkal konzekvensebben viselte magát. 2010-ben ezért hivatalosan, és a nyugati féltekén is kihirdetve divatguruvá avanzsált.

Az észak-koreai hírügynökség még egy francia szakértőt is idézett, hogy hitelesítse az újonnan szerzett rangot: "A Kim Dzsongil-divat, amely most világszerte oly sebesen terjed, példátlan a világtörténelemben" – nyilatkozta a néven nem nevezett francia a koreai lapoknak. Ugyanebben az évben a Chloé divatmárka tavaszi-nyári kollekciójában felbukkant néhány összeállítás: ha nagyon akarjuk, felfedezhetjük bennük a diktátort mint múzsát.
A Chloé Kim Dzsongil-kollekciója - kattintson képeinkért!
©
Kim-divat

A trendszetter darab a Kedves Vezető drap felöltője, amelynek felsője cipzáros, derekán gumírozott, nadrágja egyszerű, macinadrág hatását keltette. Ezt nyáron modern, pillangókeretes napszemüveggel, télen szőrkucsmával egészítette ki, ám akkor amúgy sem a minimalista stílusú zakó, hanem az anorák vette át a hatalmat a diktátori gardrób felett.

A zimára kiképezett kabát színe meghatározhatatlan, a panton skálán trabantárnyalatként tartják számon. A legfőbb tulajdonsága a zsebek tömkelege, ebben egy-két VHS simán elférhetett (a néhai diktátor híres volt videokazettáinak húszezres gyűjteményéről), a képek tanúsága szerint teli is volt mindig tömve, csak találgatni lehet, hogy mivel. Lehet, hogy zsebre tette azokat a dolgokat, amit nézett.

Ám még szabadosabb kedvében sem engedte meg magának Kim Dzsongil, hogy két gombolásnál több látszódjon a dekoltázsából, mint az alább, ezen a késői képen (a háttérben örököse, Kim Dzsongun nevetgél). A rövid ujjú sötétkék ing elegáns szabású, ezt ellensúlyozza azzal, hogy nem tűri be nadrágjába. A kötelező zseb miatt nem is tudná.
Kim Dzsongil dolgokat néz, stílusosan - kattintson képeinkért!
©

A tupírhaj és a platformos cipő akár divatérzékenységére is utalhat, avagy komplexusaira lehetett gyógyír: a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsongil nem volt túl magas, 157 centijét azonban kisugárzásával kompenzálta. Ennek tudható be az, hogy élete végére a Fashion Hall of Fame kitüntetett sztárja lett. A péermasinéria hantája pedig a Nyugatot is megfertőzte: a Huffington Post halálakor egy fotógyűjteménnyel búcsúzott tőle, megemlékezve varázslatos stíluspillanatairól.

Örökös címek

Az észak-koreai mirákulum ennél többet tud. A fáma szerint nem csupán a divatban volt őstehetség Kim Dzsongil: első golfozása alkalmával a 18 lyukú pályán 11-be egyből betalált. A zseni születését amúgy is dupla szivárvány jelezte az égen 1942-ben a Pektu-hegység csúcsánál – állítólagos szülőhelyén – ja, és megjelent az égen egy új csillag. Igazából 1941-ben született mindenféle égi tünemény nélkül. De az udvari piktorok egyéb szcenáriókat is megálmodtak a Kedves Vezető csodálatos életéről. Az olajfestményeken a fiatalabb korában igen pocakos Kim Dzsongil fess és hősies, avagy vidám családapa. A lencsevégről viszont inkább tartózkodó és morózus – azaz kúl – férfi benyomását keltette.

Nem úgy az államalapító nagypapa, ő jóságos tekintetű volt és vidor. Legalábbis így maradt meg az emlékezetben. A leghíresebb Kim Ir Szen-portré minden fogkrémreklám őse. Észak-Koreában a 18 éve halott Kim Ir Szent máig a köztársaság örökös elnökeként tartják számon, de fia sem panaszkodhat, ő Észak-Korea örökös stílusikonja.

A lapok 2012 júniusában adtak hírt egy 14 éves lányról, aki posztumusz kitüntetést kapott, mert kimenekítette vízzel elöntött házukból Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréját, melyek minden észak-koreai otthonban hozzátartoznak az enteriőrhöz. A fotókat gondosan becsomagolta a hithű polgár, nehogy bajuk essen, majd vízbe fúlt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?

Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz