szerző:
Bakos Dalma

A csinnadrattával, cukisággal és visító tinikkel megsépkelt show egészen más élményt nyújt a plázabéli kifutón, mint a hagyományos, sótlan, anorexiás modellekkel teli divatbemutatók. Divatnapokat tart a héten a budapesti Árkád, aminek a hivatalos megnyitóján a hvg.hu is ott járt.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a fővárosi Árkádban az idei őszi trendeket bemutató divatshow-n. A meghívóban szereplő dress code alapján smart casual megjelenés volt az elvárt, vagyis kissé elegáns öltözet, de közel a hétköznapihoz. A divatlapok nőknek elegáns nadrágot és blúzt ajánlanak, férfiaknak pedig szövetnadrágot sportzakóval: ehhez képest a megjelentek többsége túllőtt a célon, amolyan puccparádé hangulat uralkodott el a plázában, mintha egy nagyon trendi, borzasztóan drága éjszakai szórakozóhelyen kellene villantani a meghívottaknak.

Lángokban a kifutón
©

A divatbemutató húzóneve a legutóbbi Csillag Születikben feltűnt Quantum XXL volt, akikért már a tehetségkutató alatt is egy ország rajongott, és jó volt látni, hogy a humoros, tehetséges táncosok nem tűntek el teljesen a süllyesztőben, Hallhattunk már tehetségkutatóban feltűnt sztárjelölteket sokkal kínosabb helyeken is haknizni.

A fiúk erős koreográfiával indítottak, az egyetlen zavaró tényező az volt, hogy valahányszor feltűntek a színpadon (ami nagyon sokszor előfordult), három-négy lány kényszeres visításban tört ki, valószínűleg a barátnőik/haverjaik/rajongóik érezték úgy, hogy ennél nincs jobb módja tudatni a fiúkkal, hogy itt vannak és imádják őket.

Cirkuszt a népnek

Az őszi divat bemutatásán nagy hangsúlyt kaptak a harisnya-rövidnadrág párosítások. A rövidnadrágra a fekete, szürke, és más sötét színek jellemzőek, a bevállalósak pedig rikító harisnyával dobhatják fel a szettet. Látványilag már itt magasra helyezték a lécet, egy kaszkadőr férfit ugyanis felgyújtottak, aki égő ruhával rohangált fel-alá a kifutón, mielőtt eloltották volna a tüzet.

Farmer, sporttáska, kötött pulcsik - röviden így jellemezhető, mikre lehet számítani a sportruházati boltokban. A show folytatódott, itt amíg a modellek bemutatták a ruhákat, egy punk frizurájú lányt két fiú nullás géppel borotvált kopaszra premier plán. Ez az elem annyira meghökkentő és látványos volt, hogy nehezen lehetett mellette a ruhákra koncentrálni.

A fehérneműk bemutatásának kezdetekor kényelmesen hátradőltünk, gondolván, hogy eljött a pasik ideje, lehet mustrálni a vékony, bugyiban és melltartóban flangáló lányokat, ebbe más izgalmat nehéz belevinni. Tévedtünk. A bemuatót ugyanis tetovált testekkel dobták fel. Voltak modellek, akiknek a felsőteste szinte tele volt varrva, akadtak, akiknek a felkarján volt egy-egy szolid motívum, de azokat sem kellett mellőzni, akiket semmilyen ábra nem díszített, hiszen ők egy karra, illetve lábra felhúzható, vékony, testszínű anyagból készült nonfiguratív mintákkal díszített kiegészítőt kaptak, így olyan hatást keltettek, mintha rajtuk is lett volna tetkó.

Tetkó és fehérnemű
©

Az aduászt cuki kisgyerekek jelentették az egyik brit ruhamárka bemutatóján. A kicsiknek ajánlott ruhákban semmi extremitás nem volt (szerencsére), több póló mintáján megjelent viszont a sárga szmájli, ami a sok rossz mellett - mint például az iskola, a rossz idő - valami felhőtlen vidámságot vihet a hétköznapokba. Emellett jó volt látni, hogy nem akarják a gyermekeket mini felnőtteknek láttatni, így a hangsúly a kényelmes, vidám, színes, és - a szó lehető legjobb értelmében - gyerekes ruhadarabokon volt.

Az üzlet felnőtteknek szóló szekciójában formabontó volt, itt hétköznapi figurákat, középkorú és őszes hajú nőket, férfiakat is felvonultattak, akik hatalmas tapsvihart és elismerést váltottak ki a közönségből. A borzalmas közhellyel élve: nem csak a húsz éveseké a világ, az ősz divatszíneit, mint a barna, bordó, narancssárga ugyanúgy viselheti az idősebb korosztály, mint a fiatalok.

Odacsaptak a szépségiparnak

Kopaszra nyírták a modellt
©

A legötletesebb showért járó képzeletbeli díjat annak az üzletnek ítéltük oda, akik 42-es mérettől árulja termékeit. Az őszi kollekciójukat plus size modellek mutatták be, akiken három szín dominált, a fekete, fehér, és az élénkpiros. Ezeknek a kobinációját nagy mintákkal kombinálták, amik az összes modellen azt hangsúlyozták ki, amit kell. A nők mindegyikénél volt egy-egy óriásra méretezett sminkcucc, mint például rúzs, vagy púder.

A modellek között újra megjelentek a kislányok, akik ezúttal cseppet sem voltak bájosak, lenyűgözőek. Pánt nélküli, alkalmi ruhában és a lábuknál jóval nagyobb magas sarkú cipőkben tipegtek, utalva ezzel arra az őrült amerikai trendre, ahol az anyukák eszeveszett módon küldik különféle szépségversenyekre a gyerekeiket, szoliztatják, és felnőttesre sminkelik a 6 éves kislányaikat, és szponzoráció érdekében akár literes energiaitalokat is megitatnak velük élő adásban (mint ahogy itt látható).

Chanelt idéztek

Fényképezőgépeket, kamerákat is felvonultattak, amikről sajnos a legfontosabb információk nem derültek ki (például az objektívre vagy a felbontásra vonatkozó adatok), de a modellek ruháiba kicsi hullahopp karikákra emlékeztető dizájnelemek voltak applikálva, melyek - nem tudni, szándékosan vagy véletlenül - a Chanel keddi, párizsi divatbemutatóját juttatták eszünkbe. Itt mutatták be ugyanis azt a strandtáskát, amit egy hatalmas hullahopp karikára rögzítettek, és az Instagramnak köszönhetően még aznap bejárta a világsajtót. (még a beszólogatós dizájnerguru, Karl Lagerfeld is pózolt a darabbal. http://instagram.com/p/QRcbRGDnOM/ )

Marad a mini és a leggings

A már korábban megvásárolt cicanacikat és miniruhákat nem érdemes a szekrény mélyére süllyeszteni, hiszen ezek továbbra is fontos szerepet játszanak az őszi divatban, csakúgy, mint a szűk, feszülős nadrágok. Leggings esetében viszont érdemes szem előtt tartani, hogyha valaki ezt a ruhadarabot választja, mindenképp vegyen fel hozzá egy tunikát, miniruhát, vagy egy nagyobb méretű férfi inget, a leggings ugyanis nem egyenlő a nadrággal, így rövid felsővel nem ajánljuk.

Vidám ruhákat a gyerekeknek
©

A miniruhával, és szoknyával is óvatosan kell bánni, hiszen hiába marad továbbra is divatban, ha valaki nem tudja azt elegánsan, természetesen hordani. Mint például az a modell, aki a kifutón kezdte igazgatni a felcsusszanó textilt.

Egy-egy üzlet már a téli divatból is mutatott néhány darabot, így megnyugtatásul közöljük, hogy aki trendi akar maradni, nem fog fázni, mert a csinos, de vastag pulcsiknak lesz létjogosultsága (ahogy azt minap megírtuk), ugyanúgy, mint a fülre húzott, élénk színű, kötött sapkáknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?