Ne adjunk kisgyerekeknek apró magvakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás, amely néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával is végződhet.

Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkkor okoz gondot a félrenyelés, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat – figyelmeztet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

Az intézet ezért azt javasolja, hogy a gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót, mindemellett az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálnivalókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Ezért apró magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek.

A későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek, a fulladásos balesetek, tragédiák többsége ugyanis elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással.

A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ez évben „Gyermeknaptól – Gyermeknapig” egyéves otthonbiztonsági, balesetmegelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás, a gyermekbiztonság előtérbe kerülése, ezáltal a gyermekbalesetek megelőzése.