szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatos ingerek, kialvatlanság, bezárkózás – mind olyan szokások, amelyekkel felgyorsítjuk az agyunk öregedését.

Nemrég foglalkoztunk a memória fejlesztésével; a cikkben szerepel egy fontos megállapítás, miszerint az agyunk kapacitása lényegében végtelen, nem tud megtelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy idővel ne csökkennének a kognitív funkciók. Van több olyan – sokak esetében mindennapi – szokás vagy tevékenység, amellyel ezt a folyamatot gyorsíthatjuk, akár észrevétlen módon is – ezeket szedte össze a Times of India.

1. Állandó zaj és információáramlás

Ebéd közben sorozatnézés, esetleg hírolvasás, takarítás közben bekapcsolt televízió – mindennapi tevékenységek, amelyek iszonyatosan megterhelik az agyunkat. A folyamatos multitasking és az állandó információáramlás nem engedi, hogy pihenjünk, pedig az agyunk ilyenkor képes regenerálódni, illetve elraktározni az új információkat. A rendszeres túlstimulálással hosszú távon lényegében képtelenné válik az agyunk arra, hogy fókuszáljon és eltárolja az új adatokat, ingereket.

2. Kialvatlanság

A pihenés és a kikapcsolódás nemcsak a mindennapi tevékenységek között fontos, hanem éjszaka is. Éjjel több alvásfázison megyünk keresztül, a felszínes alvás mellett REM- és mélyalvási szakaszok váltják egymást. Ez utóbbi során regenerálódik a testünk, így az agyunk is.

A kialvatlanságot az agyunk is megérzi
AFP / Science Photo / IST / Igor Stevanovic

A kóros kialvatlanság különböző méreganyagok felgyülemléséhez vezet, ami gyengíti a memóriát, és rontja a kognitív funkciókat, valamint zsugorítja a hippokampusz méretét (agyunk ezen szakasza felel a tanulásért és a memóriáért).

3. A természetes fény hiánya

Az ember is lényegében olyan, mint a növények, napfény nélkül nem (vagy csak nagyon nehezen) tud életben maradni. Erre a leghétköznapibb példa a téli depresszió, azaz SAD (szezonális affektív zavar).

A napfény hiánya az agy ritmusát is megzavarja, nemcsak a kognitív funkciókat, de a hangulatunkat is rontja. Ezért fontos, hogy ne zárkózzunk be napokra a lakásba – már egy rövid sétával is rengeteget tehetünk az agyunk frissességéért, fiatalságáért.

Az agyunk is megsínyli, ha egész nap a szobában vagyunk
AFP / Solene Artaud

4. Ki nem mondott gondolatok, elfojtott érzelmek

Elsőre talán meglepő lehet, de az érzelmek elfojtása is extra terhelést okoz az agyunk számára. Amikor magunkban tartunk valamit, létrehozunk egy stresszforrást, ami növeli a kortizol-, azaz stresszhormonszintünket, ami idővel rontja a memóriánkat is.

Nemcsak a mentális, de a fizikai egészségünknek is jót tesz, ha ki tudjuk adni az érzelmeinket. Beszéljünk róluk másokkal, írjunk naplót, akár sírjunk is, ha úgy érezzük, arra van szükség.

5. Édesítőszerek fogyasztása

Két éve szinte „felrobbant” az internet, miután kiderült, hogy a WHO „valószínűleg rákkeltő”-nek minősítette az egyik legnépszerűbb édesítőszert, az aszpartámot. Később az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság egy közleményben jelezte, hogy az ajánlott mennyiségben történő fogyasztása nem jelent kockázatot.

A kognitív funkciókra viszont káros hatással lehetnek az édesítőszerek, legalábbis egy tanulmány erre jutott. A kutatók azt állapították meg, hogy akik legalább napi egy diétás üdítőt ittak, azok nagyobb eséllyel szenvedtek sztrókot vagy diagnosztizálták őket demenciával.

Az édesítőszerekkel is vigyázni kell
AFP / OLIEL / BSIP

Az aszpartám tanulásra, illetve memóriára gyakorolt negatív hatását később felvetette egy másik tanulmány is, amely állatkísérletek elvégzése után jutott erre a következtetésre.

6. Vitaminhiány

Különösen a B12-vitamin illetve az omega-3 zsírsavak hiánya komoly veszélyt jelent a kognitív funkciók szempontjából. Előbbi az idegrendszerünk megfelelő működéséért illetve a vörösvérsejtek termeléséért felelős, utóbbi pedig az agysejtek szerkezetének fenntartásáért. Ezeket az anyagokat a szervezetünk nem állítja elő magától, ezért figyelni kell rá, hogy a táplálkozás során bevigyük, például hal fogyasztásával, ami omega-3 zsírsavban különösen gazdag étel.

Emellett sokat számít még agyunk egészsége szempontjából a tojásban jelentős mennyiségben található kolin, az áfonyában és más bogyós gyümölcsökben megtalálható antioxidánsok, a leveles zöldségek által nagy mennyiségben tartalmazott folsav, illetve a különböző olajos magvakban lévő zsírok és E-vitamin, valamint a sovány húsban lévő vas és cink.

Ezt a négy étrend-kiegészítőt szedi az orvos, aki az egészséges öregedést kutatja

Mi a hosszú élet öt alappillére? Kreatint csak a testépítők fogyaszthatnak? Min múlik, hogy 65 vagy 85 évig élünk? Mi történik, ha nem fogyasztunk bizonyos vitaminokat?

7. A változatosság hiánya

Az agyunk növekedési, változási képessége (idegen szóval neuroplaszticitása) nagyban függ attól, hogy mennyi új inger éri. A mentális stimuláció hiánya – az állandó túlingereltséghez hasonlóan – szintén káros hatással van az agyunkra.

A kreatív feladatok fiatalon tartják az agyunkat
Pixabay

Ezért érdemes időröl időre megszakítani a mindennapokat, a rutin helyett új, kreatív feladatokkal edzeni az agyunkat. Ez lehet bármilyen új készség elsajátítása, akár az írás, rajzolás  – bármi, ami új, általában ritkán vagy egyáltalán nem használt idegpályákat aktivál.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!