szerző:
Lukács Andrea

Lefogyok, nem idegeskedek annyit és rendbe teszem az életem - ezeket fogadják meg újévkor a legtöbben, és nagyjából már a második héten bele is buknak. A hvg.hu szakértőket kért fel arra, hogy adjanak tanácsot a lelkünk, a testünk, a külsőnk és az otthonunk rendbetételéhez.

Mielőtt elkezdene fogadkozni, nézzen magába. Felejtse el az irreális célokat, ne legyen türelmetlen, vagy egyszerűen takarítson ki maga körül. Életünk legfontosabb területeinek átgondolásához szakértők segítségét kérte a hvg.hu, hogy adjanak tanácsot a lelkünk, a testünk, a külsőnk és az otthonunk rendbetételéhez.

Kivágó Róbert – coach

Így a világ vége után egy évvel, bízom benne, hogy egyre többen ébrednek rá igazi életfeladatukra, nevezetesen, hogy boldoggá tegyék önmagukat. Ömlik ránk a sok felesleges információ, politikai, gazdasági, de még ezoterikus témákban is. Pedig aki hagyja, hogy a kívülről jövő hírek hassanak rá, az nem a saját igényei szerint éli életét. A külvilág nem feltétlenül akar nekünk jót. A szellem, a lélek, a test harmóniája azt jelenti, hogy mindhárom területtel egyformán törődünk. Ez lenne a normális, ha egyedül nem megy, akkor szükség lehet egy segítőre. Nem az kér segítséget, aki gyenge, elszállt vagy bolond, hanem az, aki szereti önmagát annyira, hogy tudja: jár neki a jólét. Egy jó szakembernél azt kell éreznünk, hogy maximális figyelmet kapunk, hogy mi vagyunk a fontosak, nem ő.

Az ember egyik alapvető igénye, hogy a személyisége egy folyamatosan fejlődő rendszer része legyen. A fogadkozásnak csak azoknál van értelme, akiket motiválnak a fogadalmak, mert akkor ezek pontos megfogalmazása már önmagában egy pozitív stresszállapotot idéz elő. A fejlődési folyamat részeként a célhoz vezető út is örömet, egészséges önbecsülést, magabiztosságot hoz, ha pedig teljesíti valaki a tervet, a sikerélménytől tovább nő az önbizalma.

De ha nincsenek összhangban a fogadalmai a személyiségével, akkor csak rombolja az önbecsülését. Ne bántsa magát! Senki sem büszke arra, ha nem tartja be magának tett ígéreteit.

Dési Ágnes – személyi edző

Egyen kevesebb cukrot és lisztet a jövő évben! Sőt, ha ezt a kettőt teljesen elhagyjuk, az már komoly eredményeket hoz a diétánkban. De azzal is fogyhatunk, ha kicseréljük a köretet: a sült krumpli, tészta vagy rizs helyett salátát vagy bulgurt eszünk. Ha pedig tényleg rászánjuk magunkat az étrendünk átalakítására, akkor jó, ha figyelünk a fehérjebevitelre. Kilogrammonként 2 gramm fehérjére van szüksége naponta a fogyókúrázónak, egy 60 kilós embernél ez 120 grammot jelent. A csirkemell (100 grammban 22 gramm), a tonhal (100 grammban 19 gramm) és a túró (100 grammban 16 gramm) például jó alternatíva.

Nagyon nehéz kitörölni az emberek fejéből az évek óta felhalmozott „tudást”, amit a magazinokban olvasnak csodaszerekről, csodagépekről, csodapirulákról. Mindenhol azt látjuk, hogy két hét alatt le lehet fogyni 10 kilót, 1-2 hónap alatt pedig akár 20-30-at? Ne higgyük el! Ha évek alatt halmoztuk magunkra a fölösleget, pár hónap nem lesz elég a tökéletes alak eléréséhez. Feltehetőleg azért híztunk meg, mert túl sokat ettünk, vagy keveset, de egyoldalúan, és még a mozgást is elhanyagoltuk. Ezeken kell tehát változtatni, ami egy új életmódot követel. Ne akarjunk drasztikusan változtatni, ha eddig egész nap zabáltunk, és meg sem mozdultunk, akkor hiába hangzatos a terv, nem fogjuk bírni az 1200 kalóriás étrendet és a heti hatszori edzést.

Csak el kell kezdeni, és nem azonnal várni az eredményt. Akkor mi fog motiválni? Ha például van egy edzőnk, aki mindig vár a megbeszélt időpontban, és biztat. De valakinek már az is jutalom, ha felmegy a lépcsőn, és nem köpi ki a tüdejét.

©

 

Balogh Gergely – kettlebell-edző, shiatsu-terapeuta

Jobbnak kell lenni, mint tegnap: azaz nem sürgetni, nem hajszolni a testet. Egy „hamardi” ember lesérül, belebukik, hogy a légvárában megálmodott testképének megfeleljen. Napról napra kell jobbá válni, és elég egy kicsivel. Biggyesszünk a telefonunkra vagy a számítógépünk monitorjára egy motivációs táblát, bármikor ránézünk, tudatosítsa, hogy mit akarunk elérni. Nem kell öt cél, elég egy, és ha azt tudatosan hajtjuk, könnyen lehet, hogy a többi is észrevétlenül közelebb kerül. Épülnek az izmok, épül az önbizalom, kialakul egy reális önkép, erősödik az akarat, edzettebb lesz a lélek is. Legyünk türelmesek és erősek. A nők félnek a súlyoktól és az izmoktól, a férfiak pedig hajlamosak túlterhelni magukat, mindkettő helytelen. Ismerjük meg a testünket, hogy tudjuk, mennyit bír, mielőtt túlhajszolnánk, pihenjünk!

 

Mindenki azonnali sikerélményekre vágyik, de ha talál még valamit, ami motiválja, akkor azokban a pillanatokban sem fog megtorpanni, amikor nem jön dicséret, vagy buzdítás, és amikor semmi látható eredménye a munkának. Hisz évekig követtük a rossz mintákat! Két nap alatt nem fogjuk megváltani a világot. Legyünk reálisak, eddzünk és edződjünk!

Szilas Rita – divattervező

Mindenhol azt sugallják, hogy vásároljunk. Szezononként változnak a divatszínek, pedig ez is csak az üzletről szól, az emberek pedig attól függetlenül, hogy jól áll-e nekik az az árnyalat, csak mert trendi, megveszik. Némi önismerettel ezt el lehetne kerülni. A divatból érdemes például egy-egy személyiségünkhöz és alakunkhoz illő darabot kiválasztani, azt kombinálni a régebbi, bevált cuccainkkal. Valamiért a magyar nők nem mernek egyediek lenni, nagyobb biztonságban érzik magukat, ha ugyanazt a steppelt kabátot, vagy szőrmés csizmát hordják, mint mindenki más. Ebben persze az sem nagy segítség, hogy az üzletek is ugyanazokat a fazonokat, modelleket árulják.

©

Nem kell tetőtől talpig márkás ruhákat hordani, és a magazinokban összeállított öltözék sem biztos, hogy mindenkihez passzol. Nyáron akármilyen nagy fenékre felvették a forrónadrágot a lányok. Attól, hogy divatos, még nem szép látvány. Legyünk reálisak magunkkal szemben! Ha például nem tudunk magas sarkú cipőben járni, akkor ne vegyük fel a bokatörő tűsarkút, bármilyen szép is a cipő, nevetségesen fogunk kinézni, ahogy botladozunk benne. Helyette húzzunk telitalpú cipőt, mert az csinos és sokkal kényelmesebb. A ruha szolgáljon bennünket, és ne fordítva!

©

Piros Panna – enteriőrtervező

Egy lakás a lakójától lesz otthonos, ha gondosságot, ápoltságot, összeszedettséget tesz bele. „A te házad a te nagyobbik tested”, tehát lelkiállapotunk kivetül az otthonunkra. Sokat lendít egy lakás hangulatán, ha különböző textileket használunk, apró kiegészítőket, akár műtárgyakat helyezünk kompozícióba. Ízlésesen, de bátran összeválogatott tárgyak, kifejezik az egyéniségünket, stílusunkat, képek a falon lelkünk lenyomatát adják, ilyenek a családi fotók, egy tárgy vagy bútor, aminek története van. De néha az is elég, ha egyszerűen csak rendet rakunk.

 

Sokszor nem érzik az emberek a stílusok közti különbséget, vagy hogy túl sok mindent halmoznak fel. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden lakásnak minimálnak kell lennie, ám a stílusok kavalkádja káoszt, diszharmóniát okoz. Ha zavaros a környezetünk, mi is elveszíthetjük a belső egyensúlyunkat. Néha egyetlen hangsúlyos tárgy, mondjuk egy lámpa, már teljesen új hangulatot adhat. Érdemes egy-egy design darabba beruházni, mert az a lakás ékévé válhat, és kilendíti a megszokottból, megtöri a sémákat, és még örömöt is okoz, ha ránézünk.

Annyi áruház, designbolt termékeiből lehet választani, hogy nem csoda, ha összezavarodik az ember. Sok minden tetszhet, ami különböző stílust képvisel, de egy szakértő tud segíteni abban, hogy egyensúlyban maradjanak a tárgyak. A magyarok előszeretettel választják például a mediterrán stílust, ami nálunk annyit jelent, hogy narancssárgára festik a falakat, pedig kapásból fel lehet sorolni tízféle mediterrán hangulatot, aminek semmi köze ehhez az árnyalathoz. A színeknek megvan a fiziológiai és pszichológiai hatása, van, ami éhségérzetet vált ki – az említett narancssárga, de van, ami megnyugtat (zöld), és van amitől komorrá (fekete, olajzöld) válunk. Az árnyalatok hideg-meleg érzete is fontos szerepet játszik, továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a lakásnak milyen a benapozottsága. A természetes fény, vagy annak hiánya egészen más tónust adhat különböző tereknek. A színek hatnak egymásra, kiemelik vagy tompítják egymást, de mivel az otthon funkciója az, hogy megnyugtasson, kikapcsoljon, a semlegesebb, finom színek használatával, egy-egy erősebb árnyalattal kombinálva jobban járunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Többet dolgoztak idén az alkalmi és idénymunkások, mint a korábbi években

Többet dolgoztak idén az alkalmi és idénymunkások, mint a korábbi években

Mobilokra is kiadják minden idők egyik legsikeresebb PC-játékát

Mobilokra is kiadják minden idők egyik legsikeresebb PC-játékát

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival