szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy ételmérgezést okozó baktérium toxinja összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával – derült ki egy új amerikai kutatásból.

Egerekkel végzet laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringens baktérium egyik ritka törzse a szklerózis multiplexhez hasonló károsodást okoz az állatok agyában – írták a BBC oldalán az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.

A kutatócsoport korábban egy fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét.

Nem tudni, mi okozza az idegrendszeri betegséget, de valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon 8-10 ezren, a világon több mint 2 millióan szenvednek a kórban.

A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.

A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a véráramon keresztül az agyba kerülhet.

A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a mielintermelő sejteket. A mielin, vagyis az idegsejteket szigetelő velőshüvely sorvadása a szklerózis multiplexes betegeknél is megfigyelt károsodás.

Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyag váltja ki az MS-t, akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a kór kialakulását.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!