szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel négyszer nagyobb a csecsemőhalál kockázata, ha a kismama otthon, bába közreműködésével szül, mint ha szintén bába segítségével, de kórházban hozza világra gyermekét - állítja egy új kutatás. Az eredményeket viszont egy másik szakértő - aki bábaként is dolgozik - potenciálisan félrevezetőnek találta.

Tízezer szülés közül 3,2 esetben halt meg a csecsemő a világra jöttekor vagy az azt követő 28 nap során, ha a kismama bába segítségével ugyan, de kórházban szült, míg ez az arány 12,6-ra emelkedett az otthonszülések körében - írja a Philly híroldal szerint új tanulmányában Amos Grunebaum, a New York-i Weill Cornell Medical College professzora és kutatócsoportja, amely 14 millió szülés hivatalos adatait vizsgálta meg.

A kutatás szerint a halálozások aránya még magasabb, tízezer szülésre vetítve 21,9, ha az otthonszüléskor az édesanya az első gyermekét hozza világra. A kutatócsoport szerint évente mintegy 18-19 csecsemővel több hal meg az otthonszülés alatt, mint kellene, de a szülés e formája egyre népszerűbbé válik, ezért ez a mutatószám évi 32-re ugorhat 2016-ra.

"Az otthonszülés veszélyesebb" - közölte a portál szerint Grunebaum professzor, aki szerint a nőknek ismerniük kellene a kockázatokat, mielőtt az otthonszülés mellett döntenek. Szerinte a csecsemőhalál kockázata 75 százalékkal csökken, ha az anyuka a bábás szülést választja, de kórházban, ugyanez az arány pedig 85 százalékra emelkedik, ha az első gyermekről van szó.

Melissa Cheyney, az Oregon State University bábaként is dolgozó szakembere szerint viszont a New York-i kutatás adatai megbízhatatlanok, jelentős problémákat vet fel ugyanis a szülések helyszín szerinti feldolgozása. Az USA-ban kiadott anyakönyvi kivonatok nem követik nyomon azt a helyszínt, ahol a szülést végig akarták vinni. Az otthonszülést választó, de a vajúdás közben kórházba szállított nők 10-25 százalékánál azt jegyzik fel, hogy kórházban zajlott a szülés.

"Megbízhatatlan és potenciálisan félrevezető ezeknek a csoportoknak az összehasonlítása, ha a minta ilyen nagy százalékát nem lehet egyik vagy másik csoporthoz sem pontosan besorolni" - mondta a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!