szerző:
MTI

A bevételeket és a vendégéjszakák számát tekintve is jelentősen nőtt tavaly januárhoz képest a vendéglátóhelyek forgalma – közölte a KSH. Januárban 213 ezer külföldi vendég járt nálunk, és 240 ezer magyar szállt meg a szálláshelyeken.

Januárban a belföldivendég-éjszakák száma 16,0, a külföldivendég-éjszakáké 11,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, összességében a vendégforgalom 13,5 százalékkal haladta meg az előző évit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év első hónapjában: összesen 17,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 9 milliárd forint volt.

Januárban 213 ezer külföldi vendég 567 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen javult a bázisidőszakhoz képest, 12,7, illetve 11,2 százalékkal.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg az Egyesült Királyságból és a Romániából érkezők forgalma csökkent 7,1, illetve 7,4 százalékkal, addig a német, az olasz és az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt, 3,6, 7,1 és 34 százalékkal. Az osztrák vendégéjszakák száma alapvetően nem változott, 0,5 százalékos növekedést mért a KSH.

Januárban 240 ezer belföldi vendég 529 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 18,4 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 16 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A KSH adatai szerint a belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 81 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagos értéktől kissé elmaradva – 13 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékos volt, ami 2,8 százalékponttal jobb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 47 százalékos, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli, 43 és 48 százalékos volt.

Az év első hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 176 forintot, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (REVPAR) 5420 forintot, a teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 10 500 forintot tett ki.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított bruttó árbevételén belül a vendéglátásból 4,1 milliárd forint folyt be, 528 millióval több, mint 2013 januárjában. A forint-euró havi átlagárfolyama 302 forint volt, 9 forinttal gyengébb a 2013. januárinál – fűzte hozzá a KSH.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1524 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év első hónapjában 785 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken, 17 százalékkal többet, mint tavaly januárban.

Idén január 1-jén a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2171 volt, ezen belül 887 szálloda 51 ezer szobával, 839 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek – száma 445 volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!