szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A napsugárzás csökkentheti a folsavszintet a fiatal nők szervezetében - figyelmeztettek ausztrál kutatók.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói 45 fiatal - 18-47 éves - egészséges nőt tanulmányoztak Brisbane-ben, és kimutatták, hogy a nagymennyiségű UV-sugárzás akár 20 százalékkal is csökkentheti a szervezet folsavszintjét.

"Ez aggodalomra ad okot, mivel a folsav előnyei közismertek. (...) A folsav csökkenti a vetélés esélyét, a velőcső rendellenességeit, mint például a nyitott gerinc kialakulását a magzatnál" - közölte Michael Kimlin professzor, a tanulmány egyik készítője közleményben.

David Bordal, a Journal of Photochemistry and Photobiology folyóiratban megjelent tanulmány másik szerzője szerint további kutatások, ellenőrzött klinikai próbák szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a kapcsolatot az UV-sugárzás és a folsavszint-csökkenés között.

A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós anyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. A folsav elsődleges természetbeli forrásai a leveles zöldségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője