szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha észérvekkel igazolható, szinte bármilyen állat húsát megesszük – derült ki egy kanadai kutatásból.

„Lehetséges, hogy kedvelünk egy állatot, de ha a húsából készült étel kerül a tányérunkra, érzelemnek nyoma sincs” – mondja Steve Loughnan, a Melbourne-i Egyetem pszichológus kutatója, aki húsevő embereken végzett kísérletekkel próbált meg közelebb kerülni a húsevés lélektanához.

Loughnan és kutatócsoportja két tesztet végzett el a fentiek igazolására. Az első kísérletben kúszókenguruk képét mutatták két csoportnak. Az egyik csoport tagjai egy sima képet láttak a kengururól, a másik csoport alanyainak viszont azt mondták, az egzotikus állat az ínyencek eledele. Azok, akik csak egy sima képet láttak, általában szimpatizáltak az állattal, míg a másik csoport magától értetődően elfogadta, hogy meg lehet enni a kengurut. „Ha egy állatra puszta táplálékforrásként tekintünk, a morális gátak egyből kikapcsolnak” – magyarázta az eredményt Loughnan.

©

A másik hasonló kísérletben ugyancsak két csoportba osztották a résztvevőket, akiknek természetes közegükben mutattak fotókat egy tehénről és egy juhról. A két csoport tagjai ugyanazokat a fotókat látták, csak a képaláírások változtak. Az egyik aláírás azt taglalta, hogyan jut el az állat húsa a legelőről a vágóhídon át a szupermarketbe. A másik felirat társaival békésen legelésző jószágokat mutatott be. A kísérletből kiderült, hogy a vágóhídra ítélt állatokat kevésbé sajnálták.

Loughnan a kutatások eredményeire támaszkodva megállapította, ha tettünk észérvekkel igazolható, akkor bármilyen állatot megeszünk: „Megeszem a húsát, tehát ennek az állatnak nincsenek gondolatai, vagy érzelmei. Viszont ha esetleg mégis vannak, akkor mégsem eszem meg” – vont mérleget a kutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa