szerző:
hvg.hu

Esik. Beletörődtünk. Akkor érezzünk magunkat jól, és szerezzük be például ezeket a cuccokat.

2014 a Csapadék éve, nem is a lóé. Minden egyes fesztiválon beköszönt a nyáron, most épp a Budavári Borfesztiválra adja áldását. Itt az ideje komolyan venni. A szükséges eszközökből biztos van akár több darab is, ha elered, de nem mindegy, hogy milyen.

Esernyő

Aki kocsival jár, annak a csomagtartójában a hagyományos esernyő található általában, ezek masszívabbak mint az összecsukható ernyők. De a tömegközlekedők mégis a funkcionálisabbra esküsznek. egyrészt elfér a táskában, másrészt nem szúrjuk le vele az utazóközönséget. Párszázé' is árulják kínai boltokban, de a ruházati üzleteknél is kapható az egyutas esernyő, hisz ezek a tapasztalat szerint nem nagyon bírják a strapát. Sem a viharosabb szelet, sem a csiki-csukit. Érdemes tehát beszerezni egy strammabb darabot, ezek viszont 2-3 ezer forinttól kezdődnek, az igazán igényesek viszont úgy csináltatják, mint az öltönyt. Esernyőkészítőből viszont már nincs túl sok a világon. Egy németoszági riportból kiderül, hogy a kézi gyártású ernyők bár drágábbak, de akár egy életre szólnak.

Nézze meg Nagyítás fotógalériánkat az idei év slágertermékéről: az esernyőről.

A brémai Till Finger egy hónapban mindössze ötven darabot készít, először kiválasztja az ernyő áthuzatát, ami lehet vászon, pamut vagy selyemszövet, majd kivágja az egyes darabokat, melyeket összevarva a küllőkre erősít. Ezek után fixálja a küllőket a nyélre, melyeket az úgy nevezett rózsához erősít. A kézműves esernyő ára 49 eurótól (aktuális árfolyam szerint kb. 15 ezer forinttól) kezdődik, de készített már 1000 eurós esernyőt is, annak ezüst sterlingből voltak a küllői és ébenfából a nyele.

Az esernyő lehet egyedi formájú és mintájú is. A Buzzfeeden találtunk egy harmincas gyűjtést, melyben a szívalakú ernyőtől a kutyavédő ernyőig ötletes darabokat láthatunk. Ezeknek fontos funkciója, hogy vidámsággal kompenzálják az esős idővel járó melankóliát.

©

Esőkabát

Műanyag. Ha nem öltözik alá az embergyerek, akkor rátapad a csupasz bőrre. Ahogy az anyag rácuppan, kirázza a hideg. Talán az ilyen óvodáskori élmények miatt nem hordunk esőkabátot, pedig sokkal egyszerűbb és funkcionálisabb, mint az esernyő. Előnye: nem foglalja le a kezet, és ha fúj a szél, akkor is véd, hátránya: az arcot nem biztos, hogy megkíméli az esőtől, és minden más is vizes lesz, ami kikandikál, vagy amit az esőkabát felett hordunk, például táskát, szatyrot. Az első problémára találtunk egy stílusos megoldást:

©

Az esőkabátnál fontos szempont, hogy mennyire vízálló, amit a magukat komolyan vevő gyártók mm-ben jeleznek, annyi űrmértékű víz nyomását bírja az anyag, amekkora a jelzőszám. A túrázók a 10000 mm-es kabátokra esküsznek. További ismertetője az esőkabátnak, hogy egyben széldzsekiként is funkcionál, a szakemberek szerint ugyanis, amelyik anyag nem ereszti át a vizet, az a szelet sem fogja. Ámen. A fent leírt ovis szituációra is van megoldás, ha full-tech kabátot vásárlunk, annak ugyanis a lélegző képessége is magas. Ellenkező esetben a test hőjét visszacsapja az anyag, és akkor kívül-belül nedvesek leszünk. A membrános anyag apró lyukacskákon vezetik ki a hőt, ami az esőcseppeket nem engedi be. A mértékegysége gramm/m2/óra, ami azt jelenti, hogy hány gramm nedvesség tud a kabát egy négyzetméter felületen egy nap alatt elpárologtatni. Ennél is a 10 ezres határértékhez ragaszkodnak az esős idő szakértői.

Hoodie és silt

Van, aki nem hajlandó túlspilázni az esőt. Sok férfi például egyáltalán nem használ esernyőt, ázik inkább helyette, vagy fejébe húz egy siltes sapkát. A megrögzött futóknak készítenek esőverő futóspakákat, melyek szárazon tartják a fejüket a maratoni távon is, ha esik, ha fúj. A szokásos sportmárkák, mint a Saucony, vagy az Asics 5 ezer forinttól árulják ezeket a spéci fejvédőket, de vannak egyedi utcai viselethez passzoló darabok is, mint például ez a pink siltes:

Esőben ez a siltes sapka is megteszi
©

Egy jó kapucnis pulóverrel – angolul hoodie-val – is át lehet vészelni ezt az időjárást, ha nem ömlik az eső, akkor ezek is szárazon tartanak, egy bőrkabáttal kombinálva pedig stílusosan ússzuk meg ezt a sz*r időt.

©

Pocsolyaálló cipő

Szándékosan kerüljük a gumicsizma-témát, mert az, hogy Budapest utcáit pár éve ellepte ez a divat, nem mindenkinek fekszik/tetszik, még ha van is belőle már tűsarkú változat is. Férfiaknak nem elég hipszter, dongalábuaknak előnytelen, másokat pedig az zavarja, hogy óhatatlanul gumiszagú lesz tőle a láb. Van egy új cipődili, ami tökéletes esős időre, ez a magasított talpú, avagy újgenerációs telitalpú félcipő, aminek talpa olyan vastag, hogy biztos, nem ázik be, de még a pocsolyákban is lehet benne ugrálni.

Alternatíva a gumicsizmára
©
Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Kártérítési perre készülhetnek a bulinegyedben menedzsert verő biztonságiak

Kártérítési perre készülhetnek a bulinegyedben menedzsert verő biztonságiak

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

Még kisebbségben van az e-személyi

Még kisebbségben van az e-személyi

"8-10 méterre repültek" - Elalvó sofőr okozhatott balesetet, két rendőr sérült

"8-10 méterre repültek" - Elalvó sofőr okozhatott balesetet, két rendőr sérült