szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A neves pszichológus szerint, ha boldog, egészséges felnőttkort szeretnénk gyerekeinknek, elsősorban arra kell figyelnünk, hogy soha ne szégyenítsük meg őket. Íme, még néhány jó tanács.

Az egészséges és boldog felnőttkor csak annak hullik az ölébe, akinek egészséges és boldog gyerekkora volt, ez derül ki Feldmár András legújabb tanácsadó könyvéből. A Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? című útmutató végül is minden szülőnek szól, hiszen ki ne szeretné, hogy gyermeke felnőttként harmonikus életet éljen. Emellett érdemes azoknak kézbe venni a kötetet, akik saját felnőttéválásukkal nincsenek megelégedve. Vagy azért, mert gyerekként nem kaptak jó mintát, vagy mert nem akarnak felelősséget vállalni, se magukért, se másokért.
Összeszedtünk négy tanácsot, ami segíthet.
©
Szeress és dolgozz
Feldmár arra a kérdésre, hogy meg kell-e találni az embernek a hivatását, ahhoz, hogy boldog legyen, egyértelműen igennel válaszolt. Freudot idézve egyetért azzal, hogy csak annak nincs szüksége terápiára, aki szeret és dolgozik. Ez az élet lényege, szerinte a legtöbben azért szenvednek, mert nem élvezik a szerelmet és a munkát. Ehhez viszont elszántnak kell lenni és addig keresni, amíg meg nem találja az ember az igazit. „Kénytelen vagy addig próbálkozni, amíg csak a legnagyobb meglepetésedre nem találsz valami olyanra, amit nem akarsz abbahagyni”.

A kötet megrendelhető a HVG<br>kiadótól. Kattintson a képre!
Ne légy olyan, mint a szüleid

A legtöbben internalizálják a szülőket magukban, és azt is észrevesszük magunkon, hogy ugyanazokat a mintákat követjük. Feldmár szerint ez nem eleve elrendelt állapot, és saját döntése mindenkinek, hogy elszakadjon a szüleitől örökölt szokásaitól. Feldmár azt tanácsolja, hogy írjunk listát a szokásainkról, és vizsgáljuk meg, hogy melyeket vettük át akaratlanul anyánktól, vagy apánktól, és csak azokat tartsuk meg, amelyeket hasznosnak találunk. És hogyan lehet eldobni a rosszakat? Meg kell figyelni magunkat akkor, amikor úgy cselekszünk, ahogy szüleink, és állítsuk meg, vagy változtassuk meg a viselkedést.

Légy tiszteletreméltó
 
Akármennyire kényelmetlen is a gondolat, a felnőttség a felelősségvállalást jelent. Ha nem szeretnénk és nem tudunk ígérni és azt be is tartani, akkor Feldmár szerint elemi típusuak vagyunk, olyan, mint a szél. Régen a férfiak jellemzője az volt, hogy tiszteletreméltóak: állták a szavukat. „Az emberek képesek lazítani annak a társaságában, akit úgy ismernek, hogy kimondja, amit gondol, és amit mond, azt komolyan mondja”. De manapság ez ritka.

Védd meg, akit bántanak

Feldmár sokat foglalkozik a megszégyenítéssel, akár családon belül, akár a külvilágban. A pszichiáter szerint ez az egyik legfőbb bűn a gyerek-szülő, és az egymás közötti kapcsolatokban. De amint védelmére kelünk annak, akit bántanak, segítünk, hogy megértse, nem helyes, hogy megszégyenítették. Feldmár ismeretlenül is odamegy olyan szülőhöz az utcán, aki megszégyeníti a gyerekét. „Még ha el is kerget az apa, legalább a gyereknek lesz egy élménye arról, hogy egy idegen megpróbálta megvédeni, és ezzel megmutattam neki, vannak férfiak, akik nem olyanok, mint az ő apukája.”

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire