szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisebbeknek Tökmag-sorozat, a kicsit nagyobbaknak Klementin, a tinilányoknak az új Leiner Laura-kötet, fiúknak pedig a Percy Jackson-sorozat legújabb epizódja, és az "ifjúsági Dan Brown". Ma is a legnépszerűbb ajándék a könyv, de a túlkínálatban nehéz megtalálni az igazán értékes kiadványokat. Ebben próbálunk segíteni.

Sok a vacak gyerekkönyv, ezért a szülőnek nagy felelőssége van abban, hogy mit vesz meg a gyerekeinek, mert nekik ebben a korban igazából még minden tetszik, ráadásul a rossz könyv a szülővel is kiszúrás, mert a gyerek úgyis azt fogja követelni századszorra is, amit már ismer, és hát ki akarna milliószor gagyi sztorikat felolvasni - mondta nemrég a hvg.hu-nak az új verseskötettel jelentkező Varró Dániel. Alább néhány olyan kötetet ajánlunk, amit nyugodt szívvel a fa alá csempészhetünk.

Axel Scheffler: Pipp és Polli

Az eddig Bogyó és Babóca és Boribon-rajongó legkisebbeknél biztosra mehetünk, ha a Pipp és Polli sorozat bármelyik részét a kezükbe adjuk. Egy egér és egy nyuszi a kalandok főszereplője, a köteteket gyönyörű képekkel illusztrálták, és egy két mondatban mesélik el a történeteket. A kis tócsában azt kell megoldania a két jóbarátnak, hogy Pipp alatt egy kis tócsa nőtt a padlón, a Hurrá, havazik!-ban pedig ki kell békülniük, miután összevesznek, hogy hónyuszit, vagy hóegeret csináljanak-e. Naná, hogy minden jóra fordul mindkét könyvecskében. A 1,5-2 éves korosztálynak biztosan a kedvencei lesznek, de a szülők is biztos, hogy szeretettel fogják olvasni ezeket a köteteteket.

Berg Judit: Tökmag-sorozat

A kezdő olvasók eddig az Olvasó Leó, meg az Olvasólétra-sorozatot vehették kézbe, illetve voltak külföldről magyarosított könyvek is, de ezeknek az olvasását megnehezítették a külföldi nevek. Most viszont megjelent az egyik legnépszerűbb magyar gyermekkönyv író, Berg Judit Tökmag-sorozatának az első két kötete (Tökmagok Afrikában, Tökmagok a tűzhányónál). A különböző olvasási szintekre eljutott gyerekeknek tudunk választani a nekik megfelelő kötetekből, a szinteket a borítón is jelzi a szerző. Nem összefüggő sorozatról van tehát szó, minden gyereknek a neki megfelelő könyvet adhatjuk. A Berg Judittól megszokott kedves, fordulatos, kalandos történeteket biztos, hogy élvezni fogják a gyerekek. És végig magyar nevek szerepelnek a könyvekben! A Pagony Most én olvasok! című - szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar – sorozatában a jövőben más szerzőktől is megjelenik majd hasonló, négy különböző nehézségi szinten megírt beavató könyv.

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat

Rég jelent meg és nagy sikere volt Cressida Cowell könyvének, nem véletlen, hogy ez alapján készített a Disney két filmet is. Most végre újra kiadták. Harmadikos kortól ajánlják a szakemberek, főleg fiúknak. Azoknak a gyerekeknek, akik eddig a Geronimo Stilton-könyveket falták, kiváló választás lehet az Így neveld a sárkányodat. Sokkal jobb, összefüggőbb a története, miközben ugyanúgy használj a tipográfiai „trükköket”, mint a Stilton-könyvek, amik az olvasást lendületessé, élvezhetővé teszik ebben a korosztályban. Izgalmas, fordulatos, vicces és ugyanakkor mély történet is. Egyébként is: ki ne szeretne egy sárkányos kalandot megélni 8-9 évesen?

Timo Parvela: Ella Lappföldön

Alsós lányoknak inkább az Ella-sorozatot érdemes beszerezni. Az Ella Lappföldön kifejezetten karácsonyi sztori. Minőségi gyermekhumor, amit, mondjuk, Karinthy Frigyes humorával rokoníthatnánk. A történet szerint Ella osztálya jutalomkirándulásra készül, mégpedig külföldre. Mindenki lelkes, leginkább maga a tanító bácsi, aki mindig arról álmodozott, hogy egyszer majd megpillanthatja a teliholdat a vadon fölött. Ám igencsak meglepődnek, amikor külföld helyett Lappföldre érkeznek, mivel tévedésből egy belföldi járatra szálltak. A havas északon olyan segítség érkezik, amire a legkevésbé számítanak. A mulatságos félreértések nyomán az osztálykirándulás egyre hajmeresztőbb kalandok sorozatává változik.

Sara Pennypacker: Klementin

Szintén e korosztály lányainak szól, szintén nagyon jópofa humorral Sara Pennypacker regénye. Egy harmadikos kislányról szól, aki Rizsa igazgatónő intézményébe jár, és akinek a szülei nagyon helyesen állnak az „iskolai problémákhoz”. Azon kívül, hogy jókat derülünk, mindig van egy mélyebb mondanivalója is a sztoriknak. Nagy betűkkel szedték a kötetet, kifejezetten szép és ötletes grafikák illusztrálják – ezért is imádják a gyerekek. A könyvben Klementinnek nincs valami jó hete. Hétfőn leküldik az igazgatói irodába, mert lenyírta Margaret haját. Kedden Margaret anyukája legszívesebben megfojtaná. Szerdán mehet megint az igazgatói irodába. Csütörtökön Margaret nem áll vele szóba. Soha többé. Pénteken nem ízlik a reggeli. Szombaton már a mamája is haragszik rá.
A könyvet végig olvasva (akár egyedül, akár a szülőkkel) minden gyerek rádöbbenhet, hogy nem csak neki lehetnek problémái, sőt, hogy ezeken a problémákon akár még nevetni is lehet. A történetnek van folytatása is, Tehetséges Klementin címmel.

Agymenők-sorozat

Félig könyv, félig társas játék. Az ismeretterjesztés játékos formája több korosztály számára. Az Agymenőkben a gyerekek találós kérdéseket találnak, amit egymásnak tehetnek fel. A szerkesztők ráadásul nagyon gondosan ügyeltek az életkori sajátosságokra, és arra, hogy ne csak a száraz iskolai tananyagot tárgyalják át (még ha játszva is), arra készteti a gyerekeket, hogy gondolkodjanak, valós problémákat oldjanak meg. Egy 10 évestől meg lehet kérdezni például, hogy az akvarell vajon olajfesték vagy vízfesték? Ezt nyilván még nem tanulták, de az akva (aqua) szót ismerik, s a játék arra sarkallja őket, hogy ez alapján következtessék ki a helyes választ. A nagyobbaknál már beugratós kérdések is vannak, ami szintén idegen egy kicsit az iskolában hallottakhoz képest. Több iskolában, közösségben divattá vált a gyerekek között az agymenőzés. Nem véletlenül.

Rick Riordan: Az elveszett hős

A 12-14 éves fiúk egyik kedvence évek óta a Percy Jackson-sorozat, ha még nincs meg, nyugodtan szerezzük be nekik, falni fogják a görög-római mitológiát is érintő, fordulatos, lebilincselően izgalmas küldetésekről szóló történeteket. Az 5. befejező rész után sem hagyta „árván” rajongóit Riordan, Az elveszett hősben Percy visszatér – illetve elvész a Félvér Táborból.

Kezdetét veszi viszont egy újabb küldetés, egy váratlanul feltűnt fiú vezetésével.


Leiner Laura: Késtél

A Szent Johanna gimi kirobbanó népszerűségű mind a mai napig a tinilányok körében. Írója most új kötettel (új sorozattal, a Bexi-sorozattal) jelentkezett, ami várhatóan tovább növeli a népszerűségét. Ezúttal az énekes tehetségkutatók (X-Faktor és társai) világát járja körül. Mindezt úgy, hogy a legszőrösebb szívű felnőtt sem talál kivetnivalót a történetben. Főhőse Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, és zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. Most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjére hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét.

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

A kötet ugyan eredetileg felnőtteknek írta Sloan, de a gimnazistáknak már kézbe vehetik, nagyon is szeretni fogják. Az antik nyomtatás világát köti össze a fordulatos történet a számítógépes világgal, egyfajta ifjúsági Dan Brown. Főhöse egy webdesigner, aki a címbeli boltban kap állást. Gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. A fiú hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek.

LEGO ötletek könyve

Minden gyerek kedvence a LEGO, ugyanakkor sokszor nincs elég ötletük, hogy mit is építsenek a sok kis építőkockából. Ehhez próbál inspirációkat adni a kiadvány. A könyv oldalain középkori várak, intergalaktikus űrhajók, félelmetes kalózhajók, süvítő sugárhajtású gépek sorakoznak.

A kötetet felfoghatjuk egy giga-összeépítési útmutatónak is, de több annál: hiszen itt csak ötleteket ad, ami alapján a kezdő vagy éppen tapasztalt építő fantáziája meglódulhat, és azt épít, amit akar.

Az ajánló összeállításában az Óperenciás Gyermekkönyvesbolt és Játékok Háza vezetője, Szekeres Mónika volt segítségünkre.

További gyerekkönyvek

Az Agymenők sorozatot, a LEGO ötletek könyvét, illetve egyéb HVG Kiadó által kiadott gyerekkönyveket itt talál.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!