szerző:
Balkányi Nóra

A Corvin-épületben működő helyek változás elé néznek: az eddig erősen különböző tartalommal, felfogással és törzsközönséggel működő Corvintető és Művelődési Szint (Müszi) ezentúl közösen gondolja tovább az egykori nagyáruház hasznosítását. Arculatváltás nem lesz, de nem is marad minden ugyanolyan.

A tervek szerint tavasszal jelenti be az új felállás részleteit az erősen eltérő profilokkal rendelkező két hely – tudta meg a hvg.hu a Müszi művészeti és gazdasági vezetőitől. Bársony Júlia és Kis Réka (a Müszit működtető Kft. két tulajdonosa) magántőke befektetésével vette át a negyedik és ötödik szinteket üzemeltető Corvin-tető Kft-t. A Müszi is rendez koncerteket és bulikat, de alapvetően nappali programokra koncentrál, a Corvintető pedig például a 16 éves Rewinddal az éjszakában megkerülhetetlen szereplő.

Körülbelül fél éve hallani arról pletykákat, hogy „a tetőnél változások lesznek” és valamilyen formában „a tető a Müszié lesz”. Valójában viszont nem arról van szó, hogy a Művelődési Szint felköltözteti kulturális programjait, a corvintetős táncolást pedig el lehet felejteni. A tető igyekszik továbbvinni az alapvetően bulizós, zenei profilját, ahogyan a Müsziben sétálva se vehetünk majd észre komoly különbségeket. Átvétel helyett új kísérlet indulásáról van szó, ami a Corvin-épület összesen négy szintjét érinti majd. A harmadik, negyedik és tetőteraszos ötödik emelet mellett a földszintet is. Lent, a lift melletti bejáratnál vonódik be a Legalja presszó.

Bársony Júlia
©

Úgy tudjuk, volt, aki a megváltozott körülmények miatt elment a Corvintető stábjából, de a csapatot nagyrészt megörökölték a müszisek. A Corvintetőt üzemeltető Kft. korábbi tulajdonosai nyáron döntöttek a kiszállás mellett. Bársony Júlia és Kis Réka azt monda, akkor egy francia érdeklődő jelentkezett, aki diszkót szeretett volna csinálni az emeleten. A Müszi vezetői a helyzetre reagálva és a lehetőségeiket végiggondolva úgy döntöttek, inkább átveszik ők a felettük lévő emelet üzemeltetését és meg is egyeztek a tulajdonossal. A harmadik és negyedik emelet különösebb probléma nélkül működött egymás szomszédságában.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) nemrég tartott workshopot a Corvin-épületről a „következő években tervezett átalakítások első lépéseként”. Itt Bársony Júlia azt mondta, igyekeznek majd közelebb hozni egymáshoz a helyeket látogató két közeget. Hogy az épületben mozgó emberek erre hogyan reagálnak majd, még kérdés. Nemrég két olyan program is lezajlott, ami jó példája lehet annak, hogyan működhet gyakorlatban az emeletek közeledése. A Fiatal Írók Szövetsége a Legaljában tartott két napos irodalmi rendezvényt háború és menedék témában, a Corvintető egyik folyosóján pedig szintén mostanában kapott helyet az Art @ Night éjszakai galéria. A projekttel a szervezők videókat, festményeket, fényfestést és performanszokat is terveznek a negyedikre vinni.

Haverok, buli, függetlenség

A 2800 négyzetméteren havonta közel száz programmal működő Müszi stúdióiban és irodáiban művészeket, kreatívokat és civileket fogad be már több,  mint két és fél éve. Önfenntartó: a működéshez szükséges pénzt a bérbeadásból és vendéglátásból forgatja vissza, az emeleten önkéntesek is dolgoznak. A Müszi Bársony és Kis elmondása szerint mostanában érezhetően növi ki magát. A harmadikon megjelent például egy fiatal, gimis korosztály és egyre többen jelentkeznek nagyprogramok szervezésére is (tűzvédelmi szempontok alapján a Müszi 300, a tető viszont 850 főt képes befogadni).

A Müszihez hasonlóan az államtól és önkormányzatoktól tudatosan távolságot tartó, független működési modellekkel mostanában a VIII. kerületben kísérleteznek többen. Ilyen hely például a lokális hatást is fontosnak tartó Gólya, vagy a hasonlóan gondolkodó, tavaly ősszel indult Auróra. Ahogy ezeknek a helyeknek a története, úgy a Művelődési Szinté is 2011 végéhez nyúlik vissza. Akkoriban a romkocsma negyedben a zavaros viszonyok mellett a kultúrpolitikai nyomás következtében bezárt helyek (például Tűzraktér, Sirály) működtetői és közönsége is új utakat keresett. (Az azóta a VI. és VII. kerületben bekövetkezett, klubokat is érintő változás folyamatáról itt írtunk részletesen, Csete Gáborral, a Lärm, a Fogasház és a Toldi klubvezetőjével készült interjúnkat pedig itt olvashatja – a szerk.)

©

A Corvintető jóval régebbi és klasszikusabb történet a Müszinél. Nemrég ünnepelte hetedik-nyolcadik születésnapját: a 600 négyzetméteres tetőterasz 2007-ben, az egész évben nyitva tartó zárt klub pedig 2008-ban nyitott meg. A tetőn most összesen négy helyszínen lehet bulizni: a 600 fős Nagyteremben, a 2013 tavaszán nyílt Kisteremben – a hely akkoriban újult meg utoljára, – a privát bulikra is bérelhető Bisztróban és persze fent a teraszon. A tető indulása óta eltelt időszakban több fontos változás is lezajlott az éjszakai koncert-zenés vonalon, és ez mind hatott a tető működésére. Mindenhova betört például az elektronika, megrengett a Vizoviczki László-féle Hajógyári-szigeten lévő, tömegeket vonzó klubbirodalom, a tető melletti bulinegyedben több, zenei profilra építő vállalkozás is elindult (ilyen a Lärm, a Room8, a Beat On The Brat, a Tesla), progresszivitás helyett támgatott szórakoztatóipari, profi projekt lett a régi Gödör Klub helyét átvevő Akvárium.

A hvg.hu megkereste a Corvintető régi-új stábját is, részletekkel nemsokára jelentkezünk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten