szerző:
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az otthon használható mérőeszközök adatai alapján nem ajánlatos betegséget megállapítani és terápiát indítani – főként, hogy kevesek alkalmazzák előírásszerűen e készülékeket.

Még a háziorvosok sem mindig tudják, miért szerepel a házi vizeletvizsgálathoz használatos tesztcsíkon a különféle reagensek közt az aszkorbinsavat regisztráló. Pedig a használati utasításból kiderül: ha az annak jelenlétét mutató terület elszíneződik, mert a tesztet végző előzőleg C-vitamint fogyasztott, az számos vizsgálat eredményét módosíthatja. Vagyis nem hiteles a mérés, amely netán fehérje, aceton vagy cukor jelenlétét mutatja ki a vizeletben, avagy éppen hogy nem mutatja a fertőzésre utaló jeleket. Utóbbi pedig meglehetősen veszélyes lehet, miután így könnyen félrediagnosztizálható például egy súlyos hólyaghurut, netán a hamis negatív eredményt látva a beteg el sem megy a háziorvosához.

©

„Nem véletlenül írják rá a gyártók a házilag használható diagnosztikai eszközökre, hogy a beteg minden esetben konzultáljon orvosával az eredményről” – hangsúlyozza Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos, a pesti Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ főorvosa, hozzátéve, hogy Magyarországon hivatalosan nem is lehet az otthon mért eredményeket felhasználni a diagnózis felállításához. Szerinte inkább az úgynevezett ágy melletti eszközöknek van jövőjük, amelyek háziorvosi felügyelet mellett használhatók.

Még a legegyszerűbb önellenőrző berendezéseket, a vércukorszintmérőket, a vérnyomásmérőket és a különféle vizeletteszteket is kevesen alkalmazzák előírásszerűen, pedig ezekből egyre szélesebb a választék. „A hipertóniától szenvedő betegeknél abban segíthet a gyakori vérnyomásmérés, hogy a szakorvos így nem egy pillanatnyi állapot alapján dönt a terápiáról” – mutat rá a házilagos mérés jelentőségére Berey Attila, az önellenőrző készülékeket forgalmazó Di-Care Zrt. orvos igazgatója. A kardiológusok többsége azonban fenntartásokkal kezeli például az utóbbi években elterjedt, pár ezer forintos, csuklóra illeszthető vérnyomásmérőket, amelyek még annyira sem megbízhatóak, mint a felkaros, pumpás versenytársaik.

„A vérnyomásmérés térfogatváltozáson alapszik, márpedig a csonttal teli csuklón, kisebb mandzsettával sokkal kisebb különbségeket lehet mérni” – magyarázza a szakértő. Ráadásul a csuklós mérőknél az sem derül ki, ha mérés közben bemozdult a kar, így az érték emiatt pontatlan lehet. A felkarosok többsége ilyenkor jelzi a hibát, s a mérést újra lehet kezdeni. A drágább készülékeken már olyan technikai újítások is megjelentek, amelyek azt is jelzik, ha a betegnek szívritmuszavara van.

A cukorbetegek közül csak az inzulinadagolásra kényszerülők vásárolhatják meg tb-támogatással a vércukorszintmérőket, de az elvárt napi legalább két mérés helyett a statisztikák szerint csak átlagosan 1,1 alkalommal használják a műszert. „Magyarországon nagyjából 700 ezer cukorbeteg van, különböző stádiumban, és a többségüknek rendszeresen kellene mérnie a vércukorszintjét. A felmérések szerint azonban egyik súlyossági szintbe tartozók sem ellenőrzik úgy, ahogyan kellene” – mondja Berey Attila, aki szerint két kézen meg lehet számolni, hányan mérik meg rendszeresen reggel, majd főétkezések előtt és után, aztán éjszaka és hajnalban is a vércukorszintjüket. Márpedig a rendszertelenül gyűjtött adatokat aligha tudja megfelelően elemezni a szakorvos.

Szívesen ajánlják

Az orvosokon csak kevés múlik: az egészségi állapotot 50 százalékban az életmód, 25 százalékban a genetikai adottságok, és ugyanekkora részben a környezeti tényezők határozzák meg. Az egészségügy szerepe a „környezeti tényezők” közé sorolható. Mindez persze csak a betegség kialakulására igaz. Ha már baj van, erősen megnövekszik az orvos szerepe, ám ekkor sem válik kizárólagossá. A szív- és érrendszeri betegségek évi 45 ezer embert tesznek a sírba Magyarországon, az ide vezető út azonban rendszerint hosszú: a végzetessé váló infarktust vagy stroke-ot sok éven át tartó, kezeletlen magas vérnyomás előzi meg. Sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy hipertóniában szenvednek. Az alkalmi szűrővizsgálatok, egészségnapok tapasztalata szerint a megjelentek mindössze egyharmada mondhatja el magáról, hogy a vérnyomása nem magasabb az optimális 120/80 Hgmm értéknél.

Akár a kóros állapot megelőzéséről van szó, akár a már kialakult betegség karbantartásáról, az orvosi kiskáté ajánlásai mindkettőre vonatkoznak. Döntő az egészséges életmód, amihez az első, megspórolhatatlan lépés megszabadulni a káros szenvedélyektől: sürgősen lemondani a cigarettáról és az alkoholról. Ez azonban nem elég az üdvösséghez, a táplálkozásban is alapvető változtatásra van szükség, az esetek többségében ugyanis a magas vérnyomás okozója az elhízás. A túlzott zsír-, só- és szénhidrát-, benne a cukorfogyasztás, különösen, ha ülőmunkával és otthoni tespedéssel párosul, előbb-utóbb kórosan megemeli a vérnyomást, a vércukor- és a koleszterinszintet. Elméletben persze mindezt sokan tudják, ám a tudás sokszor kevés a gyakorlati változtatáshoz. Szerencsés esetben egy kisebb, időben elkapott és kezelt infarktus után még mindig nem késő ezeket a rendszabályokat betartani, de ekkor már a gyógyszerszedés, valamint a vérnyomás rendszeres ellenőrzése is csatlakozik a kötelező tennivalókhoz.

A szakszerű használatnak ráadásul technikai akadályai is vannak: a legtöbb mérőeszköz menürendszere angol nyelvű, így az idősebbek – márpedig a cukorbetegek kétharmada 60 év fölötti – nem mindig tudják értelmezni a kijelzőn felbukkanó utasításokat. A legtöbb mérő pedig drága gombelemmel működik, sokszor annak cseréje is gondot okoz a tulajdonosának. Az újabban terjedő készülékek már arra is képesek, hogy számítógéphez kapcsolódva adatsorokat kreáljanak, sőt akad olyan berendezés, amely Bluetooth-kapcsolat és androidos mobiltelefon segítségével azonnal el is küldi a mérési eredményt a kezelőorvosnak.

Ez megakadályozná, hogy önámításként a betegek hamisítsák az adatokat; márpedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a kézzel írt cukorszintadatok 60–70 százaléka nem valós. Súlyosabb betegeknél folyamatos glükózmonitorozást is tudnak már végezni a hasfalra elhelyezett, sebtapaszhoz hasonló kinézetű detektor segítségével. „Bár voltak már kísérletek, s a technológia lehetővé tenné, még senki sem merte vállalni annak a kockázatát, hogy az effajta mérőt inzulinadagolóval kösse össze. Ha rászabadítanának a betegre egy automata rendszert, egy hibás adatok miatti túladagolás végzetes is lehetne” – figyelmeztet Berey Attila.

Vércukormérés. Cseppben a tenger
©

Gyakran azért is fals eredmények születhetnek, mert például nem megfelelő hőmérsékleten, nem frissen mosott kézzel használják az önellenőrző eszközt. Vércukorszintmérésnél sokan nyomkodják az ujjukat, ha szúrás után nem jön a vércsepp, márpedig így a szövetközi nedvek felhígíthatják a vérmintát – figyelmeztetnek a szakértők. Kritikus kérdés az is, hogyan tárolják az otthon használatos tesztcsíkokat: ezek ugyanis biokémiai reakcióra képes enzimeket tartalmaznak, így érzékenyek a hőmérséklet és a páratartalom változására. Ha például akár nyáron, akár a téli mínuszokban az autóban felejtik őket, a hő vagy a nedvesség károsítja az enzimeket, így megbízhatatlan eredményt adnak.

A házi diagnosztikának nem a technológia, sokkal inkább a betegek anyagi lehetőségei szabnak határt. Ma már nagyjából 100 ezer forintért kapható a véralvadás idejét mérő, hazai fejlesztésű készülék. Hasonló összeget kóstál a külföldön elterjedt, Magyarországon egyelőre inkább csak orvosi felügyelettel használt eszköz, amely az utolsó két-három hónap átlagos vércukorszintjét mutató hemoglobin A1c paramétert ellenőrzi.

Korábban voltak próbálkozások olyan eszközök bevezetésére, amelyek néhány szexuális úton terjedő betegség házi diagnosztizálását tették lehetővé. Bár a statisztikák azt mutatták, hogy a levett kenetet a tesztet megvásárló nők több mint 90 százaléka valóban be is küldi értékelésre a kijelölt laborba, a hatáskörük csorbulásától tartó nőgyógyászok hamar megfúrták a kezdeményezést. Aki azonban akar, könnyedén talál olyan internetes oldalakat, amelyek otthoni tesztet kínálnak különféle fertőző betegségek, illetve például prosztata- vagy bélrendszeri daganat kimutatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát