szerző:
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az otthon használható mérőeszközök adatai alapján nem ajánlatos betegséget megállapítani és terápiát indítani – főként, hogy kevesek alkalmazzák előírásszerűen e készülékeket.

Még a háziorvosok sem mindig tudják, miért szerepel a házi vizeletvizsgálathoz használatos tesztcsíkon a különféle reagensek közt az aszkorbinsavat regisztráló. Pedig a használati utasításból kiderül: ha az annak jelenlétét mutató terület elszíneződik, mert a tesztet végző előzőleg C-vitamint fogyasztott, az számos vizsgálat eredményét módosíthatja. Vagyis nem hiteles a mérés, amely netán fehérje, aceton vagy cukor jelenlétét mutatja ki a vizeletben, avagy éppen hogy nem mutatja a fertőzésre utaló jeleket. Utóbbi pedig meglehetősen veszélyes lehet, miután így könnyen félrediagnosztizálható például egy súlyos hólyaghurut, netán a hamis negatív eredményt látva a beteg el sem megy a háziorvosához.

©

„Nem véletlenül írják rá a gyártók a házilag használható diagnosztikai eszközökre, hogy a beteg minden esetben konzultáljon orvosával az eredményről” – hangsúlyozza Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos, a pesti Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ főorvosa, hozzátéve, hogy Magyarországon hivatalosan nem is lehet az otthon mért eredményeket felhasználni a diagnózis felállításához. Szerinte inkább az úgynevezett ágy melletti eszközöknek van jövőjük, amelyek háziorvosi felügyelet mellett használhatók.

Még a legegyszerűbb önellenőrző berendezéseket, a vércukorszintmérőket, a vérnyomásmérőket és a különféle vizeletteszteket is kevesen alkalmazzák előírásszerűen, pedig ezekből egyre szélesebb a választék. „A hipertóniától szenvedő betegeknél abban segíthet a gyakori vérnyomásmérés, hogy a szakorvos így nem egy pillanatnyi állapot alapján dönt a terápiáról” – mutat rá a házilagos mérés jelentőségére Berey Attila, az önellenőrző készülékeket forgalmazó Di-Care Zrt. orvos igazgatója. A kardiológusok többsége azonban fenntartásokkal kezeli például az utóbbi években elterjedt, pár ezer forintos, csuklóra illeszthető vérnyomásmérőket, amelyek még annyira sem megbízhatóak, mint a felkaros, pumpás versenytársaik.

„A vérnyomásmérés térfogatváltozáson alapszik, márpedig a csonttal teli csuklón, kisebb mandzsettával sokkal kisebb különbségeket lehet mérni” – magyarázza a szakértő. Ráadásul a csuklós mérőknél az sem derül ki, ha mérés közben bemozdult a kar, így az érték emiatt pontatlan lehet. A felkarosok többsége ilyenkor jelzi a hibát, s a mérést újra lehet kezdeni. A drágább készülékeken már olyan technikai újítások is megjelentek, amelyek azt is jelzik, ha a betegnek szívritmuszavara van.

A cukorbetegek közül csak az inzulinadagolásra kényszerülők vásárolhatják meg tb-támogatással a vércukorszintmérőket, de az elvárt napi legalább két mérés helyett a statisztikák szerint csak átlagosan 1,1 alkalommal használják a műszert. „Magyarországon nagyjából 700 ezer cukorbeteg van, különböző stádiumban, és a többségüknek rendszeresen kellene mérnie a vércukorszintjét. A felmérések szerint azonban egyik súlyossági szintbe tartozók sem ellenőrzik úgy, ahogyan kellene” – mondja Berey Attila, aki szerint két kézen meg lehet számolni, hányan mérik meg rendszeresen reggel, majd főétkezések előtt és után, aztán éjszaka és hajnalban is a vércukorszintjüket. Márpedig a rendszertelenül gyűjtött adatokat aligha tudja megfelelően elemezni a szakorvos.

Szívesen ajánlják

Az orvosokon csak kevés múlik: az egészségi állapotot 50 százalékban az életmód, 25 százalékban a genetikai adottságok, és ugyanekkora részben a környezeti tényezők határozzák meg. Az egészségügy szerepe a „környezeti tényezők” közé sorolható. Mindez persze csak a betegség kialakulására igaz. Ha már baj van, erősen megnövekszik az orvos szerepe, ám ekkor sem válik kizárólagossá. A szív- és érrendszeri betegségek évi 45 ezer embert tesznek a sírba Magyarországon, az ide vezető út azonban rendszerint hosszú: a végzetessé váló infarktust vagy stroke-ot sok éven át tartó, kezeletlen magas vérnyomás előzi meg. Sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy hipertóniában szenvednek. Az alkalmi szűrővizsgálatok, egészségnapok tapasztalata szerint a megjelentek mindössze egyharmada mondhatja el magáról, hogy a vérnyomása nem magasabb az optimális 120/80 Hgmm értéknél.

Akár a kóros állapot megelőzéséről van szó, akár a már kialakult betegség karbantartásáról, az orvosi kiskáté ajánlásai mindkettőre vonatkoznak. Döntő az egészséges életmód, amihez az első, megspórolhatatlan lépés megszabadulni a káros szenvedélyektől: sürgősen lemondani a cigarettáról és az alkoholról. Ez azonban nem elég az üdvösséghez, a táplálkozásban is alapvető változtatásra van szükség, az esetek többségében ugyanis a magas vérnyomás okozója az elhízás. A túlzott zsír-, só- és szénhidrát-, benne a cukorfogyasztás, különösen, ha ülőmunkával és otthoni tespedéssel párosul, előbb-utóbb kórosan megemeli a vérnyomást, a vércukor- és a koleszterinszintet. Elméletben persze mindezt sokan tudják, ám a tudás sokszor kevés a gyakorlati változtatáshoz. Szerencsés esetben egy kisebb, időben elkapott és kezelt infarktus után még mindig nem késő ezeket a rendszabályokat betartani, de ekkor már a gyógyszerszedés, valamint a vérnyomás rendszeres ellenőrzése is csatlakozik a kötelező tennivalókhoz.

A szakszerű használatnak ráadásul technikai akadályai is vannak: a legtöbb mérőeszköz menürendszere angol nyelvű, így az idősebbek – márpedig a cukorbetegek kétharmada 60 év fölötti – nem mindig tudják értelmezni a kijelzőn felbukkanó utasításokat. A legtöbb mérő pedig drága gombelemmel működik, sokszor annak cseréje is gondot okoz a tulajdonosának. Az újabban terjedő készülékek már arra is képesek, hogy számítógéphez kapcsolódva adatsorokat kreáljanak, sőt akad olyan berendezés, amely Bluetooth-kapcsolat és androidos mobiltelefon segítségével azonnal el is küldi a mérési eredményt a kezelőorvosnak.

Ez megakadályozná, hogy önámításként a betegek hamisítsák az adatokat; márpedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a kézzel írt cukorszintadatok 60–70 százaléka nem valós. Súlyosabb betegeknél folyamatos glükózmonitorozást is tudnak már végezni a hasfalra elhelyezett, sebtapaszhoz hasonló kinézetű detektor segítségével. „Bár voltak már kísérletek, s a technológia lehetővé tenné, még senki sem merte vállalni annak a kockázatát, hogy az effajta mérőt inzulinadagolóval kösse össze. Ha rászabadítanának a betegre egy automata rendszert, egy hibás adatok miatti túladagolás végzetes is lehetne” – figyelmeztet Berey Attila.

Vércukormérés. Cseppben a tenger
©

Gyakran azért is fals eredmények születhetnek, mert például nem megfelelő hőmérsékleten, nem frissen mosott kézzel használják az önellenőrző eszközt. Vércukorszintmérésnél sokan nyomkodják az ujjukat, ha szúrás után nem jön a vércsepp, márpedig így a szövetközi nedvek felhígíthatják a vérmintát – figyelmeztetnek a szakértők. Kritikus kérdés az is, hogyan tárolják az otthon használatos tesztcsíkokat: ezek ugyanis biokémiai reakcióra képes enzimeket tartalmaznak, így érzékenyek a hőmérséklet és a páratartalom változására. Ha például akár nyáron, akár a téli mínuszokban az autóban felejtik őket, a hő vagy a nedvesség károsítja az enzimeket, így megbízhatatlan eredményt adnak.

A házi diagnosztikának nem a technológia, sokkal inkább a betegek anyagi lehetőségei szabnak határt. Ma már nagyjából 100 ezer forintért kapható a véralvadás idejét mérő, hazai fejlesztésű készülék. Hasonló összeget kóstál a külföldön elterjedt, Magyarországon egyelőre inkább csak orvosi felügyelettel használt eszköz, amely az utolsó két-három hónap átlagos vércukorszintjét mutató hemoglobin A1c paramétert ellenőrzi.

Korábban voltak próbálkozások olyan eszközök bevezetésére, amelyek néhány szexuális úton terjedő betegség házi diagnosztizálását tették lehetővé. Bár a statisztikák azt mutatták, hogy a levett kenetet a tesztet megvásárló nők több mint 90 százaléka valóban be is küldi értékelésre a kijelölt laborba, a hatáskörük csorbulásától tartó nőgyógyászok hamar megfúrták a kezdeményezést. Aki azonban akar, könnyedén talál olyan internetes oldalakat, amelyek otthoni tesztet kínálnak különféle fertőző betegségek, illetve például prosztata- vagy bélrendszeri daganat kimutatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!