szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A középiskolásoknak szóló Online Demokrácia Activity című társadalomismereti verseny egyik fordulójában a diákoknak meg kell tervezni egy mélyszegénységben élő család heti étrendjét ,és érvelniük kell az „Aki szegény, maga tehet a sorsáról” kijelentés mellett és ellen. De voltak a helyi környezettel, a globális klímaváltozással, a demokratikus aktivitással kapcsolatos feladatok is.

A versenyt a Barankovics Alapítvány szervezi immár harmadik alkalommal, középiskolásoknak. A pesthidegkúti Klebelsberg Kuno Gimnázium végzősei is beneveztek a többfordulós, nagyon sok munkával, a szűkebb környezetük aktivitásra bírásával járó versenybe. Jelenleg a harmadik forduló feladatain dolgoznak.

Mint a hvg.hu-nak elmondták, a korábbi körökben egyrészt a csapatot kellett bemutatniuk videón, másrészt írtak egy cselekvési tervet a szűkebb környezetük főbb problémáiról, és egy esszét arról, milyen területeken van leginkább szükség a civil társadalom aktivitására. A következő forduló a környezetvédelemről szólt. Itt többek között videó üzenetet készítettek a párizsi klímacsúcs résztvevőinek, mozgósították a környezetüket, klímavoksokat gyűjtöttek az Áder János által is szorgalmazott „Élő Bolygónk”-akcióhoz.

Talán a mostani, harmadik forduló a legnehezebb a diákok számára. A téma a szegénység, s a feladatok között van egy „életmód kísérlet” is. Ez arról szól, hogy próbálják megtervezni egy olyan háromtagú család heti menüjét, amelyben az apa, az anya és egy kiskorú 4 éves gyermek él. A szülők munkanélküliek, csak segélyekből és a gyermek után járó családi pótlékból élnek. E forduló esszéfeladata, az „Aki szegény, maga tehet a sorsáról” – kijelentés mellett és ellen érvelni.

A „We have a dream” névre elkeresztelt klébis csapat baráti társaságból áll, osztályfőnökük, Matusné Németh Eszter hívta fel a figyelmüket a versenyre. (Az ő korábbi csapata egyébként megnyerte a „face to face” fordulót.)

Mivel – a fiatalokról szóló sztereotípiákkal ellentétben – valamelyest érdeklődnek a közélet iránt, továbbá mert a verseny elsősorban a digitális eszközökre épül, amit szívesen használnak, belevágtak, és már a harmadik forduló feladatait készítik.

Hogy mi motiválta őket arra, hogy elgondolkodjanak olyan kérdéseken, mint a klímaváltozás, a szegénység? „Leginkább minket fog mindez érinteni, most kell elkezdeni valamit tenni, hátha tudunk valamit változtatni” – jön a frappáns diákválasz.

„Előtte is láttam a belvárosban a szegényeket, hajléktalanokat, de ilyen szinten nem érdekelt a szegénység, mint most. Próbálok sokkal jobban figyelni rájuk, elgondolkodni a helyzetükön” – mondja egyikük, aki hozzáteszi, nemcsak a társadalmi kérdések iránti érdeklődésük nőtt, hanem megtanulták például a hatékony kommunikáció különböző formáit, a közösség aktivitása megnyerésének módszereit is.

Most épp egy olyan filmen gondolkodnak a szegénység témában, ami a fiataloknak szól, könnyedebb hangvételű, és ami arra próbál majd fókuszálni, mennyire nincs kapcsolat a középosztály és a szegények között. „Mintha két külön országban élnénk.”

A versenyt egy szociológusokból, írókból, pedagógusokból álló zsűri értékeli. A harmadik fordulón túljutó csapatok egy szóbeli versenyen vesznek majd részt, az első három helyezett jutalma idén is a brüsszeli út lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon