szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Középiskolás csapatok jelentkezését várják az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre, melynek során újrajátszott történelmi szituációkban adhatnak tanácsokat történelmi személyiségeknek.

Már jelentkezhetnek az év egyik legrendhagyóbb tanulmányi versenyére, a történelmi ismeretekre alapozó, stratégiai szemléletű Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre. A népszerű versenyt idén harmadik alkalommal rendezi meg a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers csapata.

A 2016 első negyedévében megrendezendő Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) során, a 11-13. évfolyamos középiskolás diákok háromfős csapatokban egy történelmi döntési helyzetet dolgoznak fel. Egy adott történelmi döntéshozó tanácsadóiként mérlegelik a lehetséges kimeneteket, majd konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, amelyekben elemzik döntésük következményeit, annak előnyeit és kockázatait.

©

Az tavalyi döntő során a diákok Tisza Istvánnak, a Magyar Királyság miniszterelnökének lehettek tanácsadói a szarajevói merényletet követő hetekben, ahol a külpolitikán túl a korszak komoly belpolitikai kérdéseire – általános választójog kiterjesztése, nemzetiségek jogállása – is választ kellett adniuk. – A döntőről és magáról a versenyről írt részletes beszámolónkat itt találja.

A versenyen valamennyi középiskolás diák részt vehet, akit érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, valamint fejleszteni szeretné logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeit. Az OKPV célja, hogy a fiatalokkal már középiskolás korban megismertessék az üzleti életben használt problémamegoldó eszközöket, másrészt, hogy megmutassák, a történelem a lexikális ismereteken túl történelmi döntéshozók tudatos döntéseiről is szól.

A versenyen a diákok három fordulóban mérhetik össze tudásukat. A megmérettetés egy online selejtezővel kezdődik január 19-23. között, majd február 6-án következnek a regionális döntők az ország öt városában (Budapest, Pécs, Veszprém, Miskolc, Szolnok). A legjobb 15 csapat jut a döntőbe, amelyet március 5-én Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium épületében rendeznek meg.  A diákok valamennyi forduló esetén neves történészekből, akadémikusokból, üzleti tanácsadókból és vállalati vezetőkből álló szakmai zsűri előtt adhatnak számot tudásukról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter