szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romkocsmák és bikavér, a szovjet megszállás és a roma mulatság – a piás utazó ezúttal Magyarországot mutatja be a sorozatában. Mi már az előzetestől megszomjaztunk.

Jack Maxwell színész négy éve járja a világot, hogy az egyes országokat és népeket a helyi jellegzetes italaikon keresztül mutassa be. Tavaly Magyarországon forgatott, csütörtökön lesz látható ez az epizód (szombaton ismétlik) a Travel Channelen.

Aki arra számít, hogy majd hall néhány udvarias dicsérő mondatot a híres bortermő vidékekről, téved. A „Piás utazó” hosszú utat tesz meg a disznóvágástól a romkocsmákig, az Unicum-gyártól és Gundel étteremtől a paszabi roma lebujokig és a hortobágyi butykosig.

A „Piás utazó” az emblematikus helyek helyett az itt élő emberekre koncentrál. A klisék szinte teljesen kimaradnak, mégis mintha teljes képet kapnánk – megkockáztatva: a valóságot. „A magyarok egy kicsit mindent másképp csinálnak” – állapítja meg Jack, miközben azért minden folyékonyat végigkóstol, amit lehet.

A Memento Parkban a szovjet emlékművek árnyékában rögtön a kőbányai sörrel és annak történetével találja szembe magát, és egy adattal, hogy egy magyar ember átlagosan hány liter sört fogyaszt évente (válasz a kisfilmben). Majd áttér a kézműves sörökre, miközben a budapesti romkocsmákat és a Gozsdu-udvart látogatja meg.

A kommunizmus felelevenítése után a dualizmus is szóba kerül: „A sör tulajdonképp az Osztrák-Magyar Monarchia kohéziós itala”, mondja a műsorvezető.

Útja Zwack Izabellához vezet, ahol nyomban legurít egy pohárral abból az italból, amit II. József is kóstolt és nevezett el: „Das ist ein Unicum”, mondta állítólag a király. A tulajdonosnőtől megtudja, hogy a szovjet megszállás alatt hogy csempészte ki Izabella apja egy hordó alá bújva a titkos receptet az országból, Sztálin embereinek pedig hamis receptet adtak át. Jack minden sármját beveti, hogy Izabellából és édesanyjából némi hízelgéssel kiszedje a negyven fűszerből álló Unicum összetételét, erőfeszítései, ha nem is sikeresek, de közel sem hatástalanok.

A Gundel étteremben találkozik Frenreisz Károly zenésszel, akinek a nagyapjáé, Gundel Károlyé volt az étterem. Kiderül, hogy mi az a Pusztakoktél, és hogy ez a hely is megért néhány fordulatot a történelem során. Frenreiszt az életéről faggatja, az ’56-os forradalomról is, és hogy a nehézségek ellenére miért nem ment el az országból, mint oly sokan. „A magyarokat csak a magyarok érthetik meg” – válaszolja a zenész.

Ezután Jack kilép a konvencionális környezetből, irány Paszab, a Parno Graszt roma népi zenekar otthona. Van kakashere-pörkölt (másnaposság ellen remek, és jobban hat, mint a Viagra, állítják a helyiek), cigányzene, de felbukkan egy kismacskával táncoló öregember a helyi igencsak „autentikus” kocsmában, majd a pipacsos lábasban lángra lobban a denaturált szeszből, cukorból és krumpliból álló házi főzet, és még a nagy Ho-ho-ho-horgász is szóba kerül.

A Hortobágy azért a „Piás utazóból” sem maradhatott ki: klasszikus gulyás karikás ostorral és bikavér – utóbbi neve állítólag onnan származik, hogy ezzel ijesztgették a törököket a 16. században, miszerint a magyarok nem is bort, hanem vért isznak.

Ezután betekintést nyerhetünk a pálinkafőzés régi és újkori szabályozásába, miközben Jack le is gurít belőle pár pohárral. Végül zene és tánc a helyiekkel. Ha az epizód első fele némiképp a múltat kutatta, itt már a jelen és az élet élvezete kerül előtérbe.

Még a magyarok számára is számos új dolog látható a szokványosnak nem mondható műsorban. Néhol jót nevethetünk a helyzeteken, egy-egy alakon és a műsorvezető humorán, máshol pedig elszorítja a torkunk a megszólalók iróniába csomagolt fájdalma, a történelmünk. És vélhetőleg ugyanazt gondoljuk majd, amit a többi 74 ország (azaz ahol elérhető a tévécsatorna) nézője fog rólunk: hibánk, az biztos van bőven, és itt sem szentek élnek – de szerethető, kreatív és tehetséges emberek, egy színes kultúrájú sokat megélt országban.


A „Piás utazó” magyar epizódja csütörtökön (március 31.) 21:00-kor, ismétlése szombatom április 2-án 22:00-kor látható a Travel Channelen.
A sorozat további részei szintén a fenti napokon és időpontokban láthatók áprilisban – többek közt Skócia, Finnország, Texas és Hawaii kerül hasonló módon bemutatásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet