Így fejleszthetjük a gyermek érzelmi radarját

Így fejleszthetjük a gyermek érzelmi radarját

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A szülők sokszor igyekeznek megkímélni a gyereket, és úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Hiába, a gyerek pontosan tudja, érzi a bajt. Hogyan működik ez a csodálatos radar?

Titkok és hazugságok árnyalják a világot. A titok, ami miatt a nem verbális és verbális, vagyis a mutatott és elmondott információk nincsenek összhangban. Mást mutat, mint amit mond. Sokunknak ismerős a helyzet. A főnök magyarázata, amikor szabadságról vagy a fizetésemelésről kérdezzük. A beszélgetés után pontosan tudjuk, hogy nem lesz itt emelés vagy hosszú nyári szabadság, bár azt mondta, meggondolja. Mi felnőttek is érezzünk, ha a verbális és nem verbális csatornákon érkező jelek, információk nincsenek összhangban – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában.

Mint Héjja Edit pszichopedagógus A gyerekek érzelmi radarja, Tükröt tartók című cikkéből kiderül, a gyerekek még érzékenyebbek erre a diszharmóniára. Sokaknak érthetetlen a helyzet, amikor a gyermeküket a játszótérről szeretnék az otthoni vacsora felé terelgetni, de csak hosszas próbálkozás után sikerül. A gyerek gyorsan rátanul arra, ha a „Most már indulunk!” felszólítás után még hosszas beszélgetésbe kezdünk a szomszéd anyukával, vagy visszaülünk a padra. Ez a mozdulatsor, szavak nélkül azt jelenti, hogy még maradunk.

Tájékozódni a kapcsolatok szövevényében
©

Sajnos vannak olyan családok, ahol megtiltják, hogy gyermekek használják érzelmi radarjaikat. A kettős kommunikáció nyomán a gyerek jelzi a szüleinek, hogy valami nincs rendben. De a szülők nem vesznek erről tudomást, rosszabb esetben büntetik. Ezekben a családokban csak a szavak szintjén elmondott információnak van súlya, ezáltal butítva a gyermek érzelmi radarját. Ezek a gyerekek sokkal nehezebben tudnak kapcsolatot teremteni, hiszen a jelek olvasására majdnem teljesen vakok. Könnyű az orruknál fogva vezetni őket, hiszen csak félinformáció alapján tájékozódnak a kapcsolatok szövevényes hálójában.

Hogyan fejlesszük gyermekünk érzelmi radarját? 3 tipp

1. Ismerje el gyermeke érzelmeit! Soha ne cáfolja meg, amit ő érez!

Próbálja kerülni az olyan mondatokat, hogy:
- Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod.
- Nem is vagy fáradt.

2. Tükrözze vissza gyermeke érzelmeit!

Próbálja megérteni, mit érezhet valójában, és fogalmazza meg a saját szavaival is. Például:
- Látom, most nagyon fáradt vagy.
- Igen, most mérges vagy, de nem szabad senkit megütni.

3. Visszatükrözés után elegendő, ha csak meghallgatjuk a gyereket. Nincs szüksége kioktatásra, pszichologizálásra.

Olvassa el a teljes cikket, melyet a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, titkainkkal foglalkozó számában talál. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Hozzászólások