HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mindegy, csak legyen benne összeesküvés.

A hatalommal kapcsolatos paranoia hosszú történetre tekint vissza, az összeesküvés-elméletek virágzanak, és töretlenül ellenállnak minden racionális érvelésnek.

A konspirációk híveit még az sem hozza zavarba, ha kedvenc teóriáik tökéletesen ellentmondanak egymásnak – mutatta ki a brit Kenti Egyetem kutatócsoportja.

A Social Psychological and Personality Science című folyóiratban publikált tanulmányában a Michael Wood vezette team arról kérdezett 130 egyetemistát, hogyan vélekednek Diana hercegnő haláláról.

Akik szerint lehet benne igazság, hogy „eljátszotta a saját halálát, hogy visszavonulhasson”, sokkal inkább hiszik egyúttal azt is, hogy „a titkosszolgálat végzett vele” – derült ki a válaszokból.

A konspirációs magyarázat híveit nem különösebben zavarja tehát, hogy a hercegnő nem lehet egyszerre élő és halott.

A kutatók értékelése szerint az összeesküvés-elméletek hívei abból indulnak ki, hogy a hivatalos narratíva alapvetően hazug, így bármilyen egyéb magyarázat hitelesebb számukra.

Ők magában a konspirációban hisznek, és ez a hitük annyira erős, hogy egymásnak ellentmondó elméleteket is elfogadnak.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!