HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Valóban minden fejben dől el.

Nagyon gyakori jelenség a félelem a szerepléstől, rengetegen ismerik az ilyenkor jelentkező remegést, szívdobogást, izzadást és teljesítményromlást.

Jeremy Jamiesonnak, a Rochesteri Egyetem munkatársának és csapatának a Clinical Psychological Science című lap online kiadásában megjelent tanulmánya szerint azonban az ember lámpaláza hatékonyan kordában tartható.

Ráadásul mind mentális, mind fizikai teljesítményünk fokozható, ha megtanuljuk átértelmezni a szereplés miatti stressz jegyeit.

A vizsgálat résztvevőinek rövid felkészülés után unalmat tettető, mogorva közönség előtt kellett előadást tartaniuk saját erősségeikről és gyengeségeikről.

Egy részüket előtte informálták a stressz előnyeiről, és biztatták, hogy „tekintsék hasznosnak a közelgő szereplés kiváltotta testi tüneteket”.

Az így felkészített csoport – mind a beszámolók, mind a mért kardiovaszkuláris mutatók szerint – könnyebben vette a próbatételt, mint a többiek.

„A probléma oka, hogy úgy hisszük, minden stressz rossz. Pedig ezek a tünetek csak arról árulkodnak, hogy a testünk megterhelő helyzetre készül fel. Érzelmeinket saját magunk alkotjuk meg” – mondta bátorítóan Jamieson.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!