HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A krónikus stressz azonban még mindig ártalmas.

Az átmeneti stressz akár jót is tehet a szervezetnek, mivel megvédheti az öregedés hatásaitól azokat, akik amúgy nincsenek krónikus pszichés nyomás alatt – ezt a meglepő felfedezést tette a Kirstin Aschbacher vezette kutatócsoport a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen.

A kísérletben krónikus stressznek kitett, valamint stresszmentesen élő nőknek kellett beszédet tartaniuk szkeptikus közönség előtt, majd értékelni, hogy mennyire találták stresszesnek a feladatot.

A kutatók mérték továbbá kortizolszintjüket (stressz hatására e hormon szintje megemelkedik), illetve biokémiai mutatók alapján azt, hogy történt-e sejtkárosodás.

A krónikusan stresszel élők számára az extra megterhelés nagyon károsnak bizonyult: komolyabb sejtrongálódást okozott, mint a kontrollcsoportban.

Utóbbinál azonban váratlan összefüggésre bukkantak: enyhébb volt a sejtkárosodás azoknál, akik enyhén stresszesnek találták a feladatot, mint azoknál, akik számára az semmilyen terhet nem jelentett.

Ismét igazolódott tehát, hogy a krónikus stressz károsítja a sejtstruktúrákat, de az átmeneti stressz csökkentheti ezt a hatást, és bizonyos körülmények között segítheti az egészség megóvását.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről