HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A metoo# korszakában különösen aktuális.

Nem enyhít a bűntudaton, sőt fokozza a szorongást és a szégyenérzetet, ha valaki csak részben ismeri be a bűnét.

Mi több, a külső megítélők szigorúbbak vele szemben, mint azzal, akik egyáltalán nem vallja be a tettét – tárták fel a Journal of Social Psychology című lapban megjelent cikkükben Eyal Pe’er és Shaul Shalvi izraeli tudósok, valamint Alessandro Acquisti, az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatója.

Az öt kísérletből álló vizsgálatsorozatba több mint négyezer amerikait vontak be.

A csalás, a vallomástétel, a megkönnyebbülés és a bűntudat összefüggéseit különböző pénzjutalommal ösztönzött kockadobási feladatok során mérték.

A résztvevőknek módjukban állt meghamisítaniuk elért eredményeiket, másoktól pedig beszámolókat kértek korábbi bűnbánattal kapcsolatos élményeikről, érzéseikről.

A részleges gyónás paradox módon csak fokozza a bűntudatot azzal, hogy a tettes úgy érzi, még csak felelősséget sem vállalt a tettéért – magyarázza az eredményt a kutatásvezető Pe’er.

 

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!