HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Csak a zene – és ön.

Rég tudjuk, hogy a zene érzelmi húrokat pendít meg bennünk.

Semmihez sem fogható érzékenységgel rezonál lelki állapotunkra egy-egy jól megválasztott dallam.

A jövőben elfelejthetjük az automata zenelejátszó listákat, és nekünk sem kell törnünk a fejünket azon, milyen muzsikához lenne kedvünk.

A mesterséges intelligencia kutatásának izgalmas állomása a nemrég a japán Osakai Egyetem gondozásában bemutatott okos zenelejátszó készülék, amely különböző szakterületek (agykutatás, orvostudomány, műszaki ágak) együttműködésével jött létre.

A korszakalkotó eszköz a zene érzelmekre kifejtett hatását sokszorozza meg azáltal, hogy a befogadó agyi aktivitását figyelembe véve, arra reagálva komponálja a dallamait.

„Csupán” fel kell vennünk egy olyan, vezeték nélküli fejhallgatót, amely több ponton érzékelőkkel ráhangolódik agyunk elektromágneses jelzéseire, és a szerkezet már képes is olvasni az érzelmeinkben.

A begyűjtött információk alapján olyan zenéket állít össze számunkra, amelyekre kedvezően reagálunk.

Numao Maszajuki professzor, a kutatás egyik vezetője szerint az emberek sokkal jobban rá tudnak hangolódni arra a zenére, amelyet agyhullámaik alapján játszik számukra a készülék, mint hagyományos zenehallgatás során.

Kiemelte, hogy az intelligens zenehallgatás számos társadalmi haszonnal kecsegtet, például az egészségvédelem szolgálatába állítható, hiszen motiválóan és felvidítóan hat az emberekre.

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban