HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Csak a zene – és ön.

Rég tudjuk, hogy a zene érzelmi húrokat pendít meg bennünk.

Semmihez sem fogható érzékenységgel rezonál lelki állapotunkra egy-egy jól megválasztott dallam.

A jövőben elfelejthetjük az automata zenelejátszó listákat, és nekünk sem kell törnünk a fejünket azon, milyen muzsikához lenne kedvünk.

A mesterséges intelligencia kutatásának izgalmas állomása a nemrég a japán Osakai Egyetem gondozásában bemutatott okos zenelejátszó készülék, amely különböző szakterületek (agykutatás, orvostudomány, műszaki ágak) együttműködésével jött létre.

A korszakalkotó eszköz a zene érzelmekre kifejtett hatását sokszorozza meg azáltal, hogy a befogadó agyi aktivitását figyelembe véve, arra reagálva komponálja a dallamait.

„Csupán” fel kell vennünk egy olyan, vezeték nélküli fejhallgatót, amely több ponton érzékelőkkel ráhangolódik agyunk elektromágneses jelzéseire, és a szerkezet már képes is olvasni az érzelmeinkben.

A begyűjtött információk alapján olyan zenéket állít össze számunkra, amelyekre kedvezően reagálunk.

Numao Maszajuki professzor, a kutatás egyik vezetője szerint az emberek sokkal jobban rá tudnak hangolódni arra a zenére, amelyet agyhullámaik alapján játszik számukra a készülék, mint hagyományos zenehallgatás során.

Kiemelte, hogy az intelligens zenehallgatás számos társadalmi haszonnal kecsegtet, például az egészségvédelem szolgálatába állítható, hiszen motiválóan és felvidítóan hat az emberekre.

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos