HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A legtöbbünknek személyes, sőt irodalmi ismeretei is vannak arról, mennyire különbözően barátkoznak egymással a férfiak és a nők. Ahogy változik a világ, úgy változnak ezek a kapcsolatok is.

Kétségtelen, hogy a férfiak és nők közötti barátság természetének vannak olyan vonásai, elemei, amelyek évszázadok, évezredek óta nagyjából változatlanok. Evolúciós távlatokban értve ezt, hiszen az írásbeliség korának kezdetétől az újkorig mind a férfiak, mind a nők barátságáról – és oly sok minden másról is – többnyire férfiak értekeztek, így e kor valóságáról csak közvetve kapunk ismeretet.

Ám például Dávid Beáta és Albert Fruzsina szociológusok kutatásaiból sok mindent megtudhatunk a férfi- és a női barátságok természetéről. Mindenekelőtt azt, hogy a férfiak és a nők baráti kapcsolatai annak ellenére különböznek egymástól, hogy a nők és a férfiak hasonlóképpen gondolkodnak magáról a barátságról. A férfiak barátságának az alapvető jellemzői a bátorság, a hősiesség, a kötelességtudat és a hűség, a nőknél pedig a bizalom, az intimitás, a gondoskodás kerül előtérbe.

Fő a bizalom
©

Természetesen mindkét kapcsolattípust meghatározza a közös tevékenységek, a közös helyzetek és a közös érzelmek jellege. „Míg a lányok inkább együttműködésre és személyközi érzékenységre, a fiúk szabályrendszerekhez kötött tevékenységekben való versengésre szocializálódnak” – írja a két szociológus a barátságról szóló 2007-es monográfiájában.

Ahol arra is felhívják a figyelmünket, hogy „habár a férfiaknak látszólag több a barátjuk, a nőknél a kevesebb barát (és a többi, másféle személyes kapcsolat) ugyanolyan szintű segítséget nyújt. Noha tehát a barátok száma alapján a férfiak előnyösebb helyzetét feltételezhetnénk, a felmérések arra utalnak, hogy a nőknek legalább olyan arányban vannak érzelmi, támogató, intim kapcsolataik, mint a férfiaknak, és a kapcsolati erőforrások hozzáférésének tekintetében sincsenek rosszabb helyzetben… Lehet tehát, hogy a férfiak kevesebbet várnak el a barátaikról, de ezzel a kevesebbel is elégedettebbek.”

Olvassa tovább Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó