HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Megállítható a folyamat, melynek még pályaelhagyás is lehet a vége.

Mit tegyünk, ha észrevettük, hogy egyre inkább kimerülünk, kedvetlenné válunk?

1. Alakítson ki tudatosan rendszert és napirendet az életében. Ez növeli a koncentrációs képességet és a hatékonyságot egyaránt.

2. Határozza meg a munka idejének kezdetét és végét mindennap. Rendszeres időközönként, például óránként álljon fel a munkától 5-10 percre kiszellőztetni a fejét egy kicsit. Igyon egy teát, kávét vagy csak sétáljon egyet.

3. Munkaidőn túl ne nézzen céges levelezést.

4. Menjen szabadságra rendszeresen. Használja ki, és tervezze meg előre az éves szabadságát.

Szakítson rá időt
©

5. Szakítson időt a rendszeres, tápláló és egészséges étkezésekre. Ismerős önnek az a szituáció, amikor folyamatosan halogatja az evést olyan mondatokkal, hogy „csak még ezt az egy apróságot elintézem, és utána tényleg eszem” – és ezzel eltelik az egész délután? Állítson be magának egy időzítőt fél órával az ebédidő előtt, ami jelzi, mennyi ideje van befejezni az adott feladatot.

6. Evés közben ne dolgozzon. A kollégákkal eltöltött ebéd és beszélgetés segíthet lazítani az agyában folyamatosan zakatoló határidők szorítását.

7. Figyeljen a rendszeres és pihentető alvásra. Ha nehezen alszik el a fejében cikázó kötelességek miatt, hallgasson relaxációs zenét lefekvés előtt, ami segíthet ellazulni és kizökkenni a feldatok spiráljából.

8. Sportoljon hetente legalább egy-két órát vagy meditáljon. A mindfulness meditáció a tudatos jelenlét megélésében segít, ami nyugodtabb, hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb munkavégzést eredményezhet. A rendszeres testmozgás pedig segít kiszakadni a mókuskerékből, az állandóan pörgő agy zúgásából, emellett pedig a fizikai erőnlétet is javítja.

Szellőztesse ki a fejét
©

9. Szakítson időt barátaira, párkapcsolatára. A kiégés, avagy a burnout szindróma jellegzetes tünete a bezárkózás, elmagányosodás, amikor már a kapcsolatait sem tudja fenntartani a túlterhelt, feladatorientált, később pedig elfásult és kiüresedett életében. Keresse fel régi barátait és lassan, lépésről-lépésre térjen vissza a társasági életbe. Érdemes lehet egy őszinte beszélgetésben elmondania a küzdelmeit, nehézségeit. Így támaszkodhat a megértésükre, támogatásukra és bizalmukra, és könnyebben visszanyerheti erejét és lendületét.

10. A burnout szindróma szinte észrevétlenül hódít egyre nagyobb teret az életünkben, amit a legtöbbször csak akkor veszünk észre, amikor már jelentős veszteségeket okozott. Ennek a folyamatnak a visszafordítása időt és energiát igényel a tudatos életmódváltoztatás mellett. Legyen türelmes saját magával ezen az úton, haladjon lépésről lépésre. Fogadja el barátaitól a támogatást vagy kérjen szakmai segítséget, hogy visszafordítsa és legyőzze a kiégést.

Szakács Anna pszichológus

Vajon kiégés közelében van? Tesztelje! Megjelent az új HVG Extra Pszichológia Teszt különszám, melyben megvizsgáljuk stressz-szintünket, és a megoldásra is adunk tippeket. Kapható az újságosoknál, de meg is rendelhető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is