HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Szinte nem telik el nap, hogy ne ejtenénk ki a szánkon azt a szót, hogy stressz. „Ne stresszelj ezen!”, „Micsoda stresszes nap!”, még ha olykor pozitív értelemben használjuk is: „Ezen most nem stresszelem magam”.

Azt gondolnánk, hogy a nagy traumák, a kudarcok, a negatív életesemények a legstresszesebbek. A mindennapos apró-cseprő gondok, amiket egy hét elteltével talán már fel sem tudunk sorolni, tudnak olyan stresszt okozni, mint a negatív életesemények.

Egy egyszeri eseménynél ugyanis mobilizálni tudjuk az erőforrásainkat, be tudunk vetni különleges védekező és megküzdő stratégiákat, mozgósítani tudjuk a társas kapcsolataink nyújtotta segítséget. Tudjuk, hogy valamikor túl leszünk rajta.

Leengedjük a lelki pajzsunkat
©

A kisebb ügyeknél, problémáknál azonban leengedjük a lelki pajzsunkat, hiszen nem állhatunk állandóan készenlétben. Egyszerűen csak ki vagyunk téve nap mint nap a bennünket érő negatív hatásoknak, anélkül, hogy tudatosan bevetnénk valamilyen problémamegoldó stratégiát.

A stresszes munkahely

Ilyen lehet például egy stresszes munkahely. Összességében meg vagyunk vele elégedve, hiszen jól fizet és még hébe-hóba a kívánt elismerést is megkapjuk, miért is váltanánk?

Nem, inkább elviseljük a mindennapos feszültséget, és a rövid hétvégéktől várjuk varázsütésre a feltöltődést. Azért veszélyesek ezek a helyzetek, mert nagyon lassan, szinte észrevétlenül terhelnek le egyre jobban, így nem is tudatosul bennünk, hogy talán tenni kéne valamit ellene.

Egyéni különbségek

Ne feledkezzünk meg az egyéni különbségekről sem! Kinek mi a stresszes? Egyeseknek már a főnökük szemöldökfelhúzása is néhány álmatlan éjszakát okoz, van, akit a költözés billent ki az egyensúlyából, viszont van, akinek a munkahelyváltás sem jelent különösebb gondot.

Álmatlan éjszakát okoz
©

Az, hogy egy bizonyos esemény vagy élethelyzet milyen mértékű stresszt okoz, attól függ, hogy mi magunk hogyan értékeljük azt a bizonyos helyzetet. Mennyire tartjuk fenyegetőnek? Mennyire illeszkedik a kontrollálható és biztonságos világról kialakult képzetünkbe? Milyen mértékben befolyásolja a magunkról kialakított képet? Mennyire hiszünk a saját problémamegoldó képességeinkben?

Stresszes az a helyzet, amelyről azt gondoljuk, hogy veszélyezteti a fizikai és szubjektív jólétünket, ezért valamilyen alkalmazkodást igényel részünkről. Pozitív események is lehetnek stresszesek, ha az alkalmazkodás során nagy energiákat kell mozgósítanunk. Gondoljunk csak egy előléptetésre vagy akár egy házasságra.

Mikor betegít meg?

Mi történik a szervezetünkben, ha egy ilyen helyzettel találjuk szembe magunkat? Az érzelmi válasz magával vonja a testi változásokat is. Ha valamitől megijedünk vagy tartósan aggódunk, akkor erre a szervezetünk is reagál. Míg pár ezer évvel ezelőtt élő őseinket segítették a harcban vagy a menekülésben a fiziológiai reakciók, ma már a vérünkben tomboló stresszhormonok semmire sem jók, ha a főnökünk kiabál ránk.

Az indulatainkat elfojtjuk
©

Nincs hova menekülni, és a harcnak sincs sok értelme, ha meg akarjuk tartani a munkahelyünket. Ezért az indulatainkat elfojtjuk, és rosszabb esetben otthon, jobb esetben a munka utáni sportolásban vezetjük le a feszültséget.

Nem nehéz levonni a következtetést, hogy a sokáig elhúzódó stresszhelyzetek megterhelik a szervezetünket, és ha nem találjuk meg a hatékony feszültséglevezetést, ha nem tudjuk rövid időn belül megoldani a problémát, vagy nem tudunk a káros hatások ellen megfelelően védekezni, akár fizikailag is megbetegedhetünk.

Az már az orvostudományban is elfogadott nézet, hogy az immunrendszerünk az a platform, ahol a lelki és testi reakciók kölcsönösen hatnak egymásra, így a lelki és szellemi kimerültség könnyen teret ad a fertőzéseknek, és egyéb olyan betegségeknek, amelyek ellen alapesetben az immunrendszerünk megfelelő védelmet tudna nyújtani.

Nagy Gyöngyi pszichológus

A szerző szakmai blogját itt találja.

Szeretné pozitívan kezelni a stresszt? Megjelent az új HVG Extra Pszichológia Teszt különszám, melyben megvizsgáljuk stressz-szintünket, és a megoldásra is adunk tippeket. Kapható az újságosoknál, de meg is rendelhető.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!