Alvászavarokra is jó ez a pszichológiai terápia

Alvászavarokra is jó ez a pszichológiai terápia

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egy évtizeden át követték az álmatlanokat.

Könnyen lehet látványos eredményt elérni a tablettákkal, de ha valaki hosszabb távon szeretne megszabadulni az álmatlanságtól, jobb, ha komolyabban foglalkozik a problémával.

Az elsőre kicsit ijesztő nevű kognitív viselkedésterápia ugyanis sokkal hatékonyabb, mint bármiféle gyógyszer.

Ezt erősítették meg amerikai alváskutatók, akik minden eddiginél hosszabb vizsgálatot végezték el inszomniában szenvedőkkel.

Közel egy évtizeden át követték több száz, ezzel a leggyakoribb alvászavarral (elalvási nehézségekkel, illetve sokszor órákig tartó éjszakai ébredésekkel) küzdő életét.

Az érintettek korábban mind részt vettek kognitív viselkedésterápián.

Ennek során alaposan megismerték a problémájukat, megtanultak relaxálni, hogy megnyugtassák a testüket és az elméjüket, illetve a nyugodt alvást elősegítő szokásokat sajátítottak el.

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a terápiát végzettek 90 százalékának hosszú távon megszűntek a kóros inszomnia tünetei, egyharmaduknak pedig egyáltalán nem voltak többé alvászavarai.

Bár a többség beszámolt arról, hogy az évek során legalább egyszer visszatért az álmatlanság problémája, ezt viszonylag gyorsan le tudták küzdeni.

Legalábbis akkor, ha nem altatóhoz nyúltak, hanem a terápián tanultakat alkalmazták.

Az alváskutatók arra is felfigyeltek, hogy a terápia nagyobb hatékonyságú volt csoportosan, mint egyénileg végezve.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Hozzászólások