HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Együtt élni egy kórosan nárcisztikus személlyel sok-sok nehezen gyógyuló lelki sérülést okoz – derül ki Orvos-Tóth Noémi pszichológus most megjelenő, Egy nárcisztikus hálójában című könyvéből. A kötetből választottunk ki egy rövid részletet.

A nárcisztikus partnerhez fűződő viszony esetében néhány jellegzetesség rendszeresen tetten érhető:

1. Berobbanó és idealizáló szerelem. A kapcsolat nem elkezdődik, nem fokozatosan, tapogatódzva alakul, sokkal inkább berobban az életbe. A kapcsolatnak nincs felfelé haladó íve, mert azonnal olybá tűnik, itt egy mindent elsöprő szerelemről van szó. Megfigyelhető egyfajta mohó határtalanság. A nárcisztikus idealizálja partnerét: dicséreteivel, szépen cizellált bókjaival felemeli, csodálja, a különlegesség érzésével tölti el. Szélsőségesen idealizáló viszonyulása teljesen leveszi a lábáról gyanútlan partnerét, aki úgy érezheti, ilyen mély és varázslatos kapcsolata még soha senkivel nem volt. Mint egy tejjel-mézzel folyó érzelmi Kánaán, olyan ez az időszak. A csodálatos jövőkép előre vetítése elaltatja a gyanakvást, ezért ebben a szakaszban ritkán derül fény a valóságra.

Tejjel-mézzel folyó érzelmi Kánaán
©

2. Egymásba olvadás. Bár minden szerelmes vágyakozik párja után, a nárcisztikus olyan elementáris erővel teszi ezt, hogy szinte lehetetlen a korábbi életvezetést fenntartani mellette. Igényli párja minden szabad pillanatát, vágyik figyelmének utolsó morzsájára is. Naponta tucatnyi hívással, üzenettel bombázza a másikat, aki lassan ébren töltött idejének jelentős részét a vele való kapcsolattartásra fordítja. A nárcisztikus számára a másik ember (amíg idealizálható), állandó megerősítő funkciót tölt be, akire folyamatosan szüksége van.

3. Gyors elköteleződés. A nárcisztikus nagyon hamar kijelenti, hogy párjában megtalálta az igazit, számára nincsenek kérdések, tudja, hogy örökké együtt maradnak. Viharos gyorsasággal hozza szóba a gyermekvállalás vagy a házasság—, összeköltözés témáját, és elégedetten konstatálja, ha partnere ráharap a csalira, és belemegy a „jövő tervezgetése” című játékba.

Átcsap a másik végletbe
©

4. A partner izolálása. A nárcisztikus akkor érzi magát biztonságban, ha képes párja felett kontrollt gyakorolni. Ehhez arra van szüksége, hogy minél inkább kizárólagos szerepet töltsön be a másik életében. Van, hogy lassan, fokozatosan, de az is előfordul, hogy drasztikus gyorsasággal igyekszik párját leválasztani korábbi társas hálójáról, eltávolítani a támogatást jelentő emberi kapcsolataitól. Ezt leginkább kritikák megfogalmazásával éri el: lenézően, leértékelően nyilatkozik barátokról, családtagokról, majd felébreszti a másikban a kétkedést, hogy környezete vajon tényleg jó szándékú-e vele szemben. Akkor nyugszik meg, ha érzi, párja izolálódott a korábban őt körülvevő emberektől.

5. Devalválás. A kezdeti idealizálás hirtelen gyorsasággal csaphat át a másik végletbe. A partner, ha már nem felel meg a csodálat tárgyának, végletesen leértékelődik. Míg egy egészséges és érett egyén a szerelem mindent tökéletesnek láttató kezdeti időszaka után képes a másikat jó és rossz, vonzó és kevésbé vonzó tulajdonságaival együtt is többnyire pozitívan értékelni, a nárcisztikus leginkább szélsőségekben létezik. Számára alig léteznek átmenetek: szeret vagy gyűlöl, tökéletesnek vagy semmirevalónak látja a másikat.

Túlérzékeny vagy!
©

6. Elbizonytalanítás. Az angolszász irodalomban gázlángolásnak (gaslighting) nevezett módszer eredményeként a nárcisztikus párja idővel egyre inkább megkérdőjelezi saját józan ítélőképességét. A fogalom a Gázláng című Ingrid Bergman-filmből származik, melyben a férj a gázvilágítás manipulálásával igyekszik őrületbe hajtani feleségét. A módszer lényege, hogy meggyőzze párját, mennyire rosszul látja a helyzetet, milyen hibás az érzékelése. Gyakori mondatai: „Túlságosan érzékeny vagy.”, „Megint túlreagálod a dolgokat.”, „Nem is értem, miről beszélsz.”, „Próbálj megnyugodni, mert megint teljesen kifordultál magadból.”, „Ha nem provokálnál, minden rendben lenne köztünk.”

7. Lejáratás. A nárcisztikus előszeretettel tünteti fel párját bántalmazó vagy mindig elégedetlen, akadékoskodó szerepben. Legfőbb célja, hogy a környezet megkérdőjelezze párja beszámíthatóságát, megbízhatóságát, normalitását, emberi kvalitásait. Rágalmaival szemben nehéz védekezni, hiszen a provokációinak pont az a célja, hogy olyan reakciókat váltson ki párjából, amik igazolják állításait.

Orvos-Tóth Noémi könyvéről itt talál infókat.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba november 27-én, ahol Orvos-Tóth Noémi és Bihari Viktória író, blogger beszélgetnek arról, hogyan lehet szabadulni egy nárcisztikus hálójából. Jegyek és infók itt.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat. Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja