HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Biológiai okai is vannak az evolúciós előnynek.

Világszinten a nők tovább élnek a férfiaknál.

Az amerikai Duke Egyetem idei kutatásának köszönhetően pedig az is kiderült, hogy a jobb életkilátások már életük kezdetén is a nőknek kedveznek.

Az utóbbi 250 év történelmi adatait áttekintve kirajzolódott, hogy pusztító járványok és éhínségek alatt az újszülött kislányok jobb esélyekkel maradtak életben fiú társaiknál.

Proceedings of the National Academy of Sciences nevű szaklap online felületén megjelent cikk tudós szerzői ínséges történelmi időszakok és népek életkilátásait vizsgálták meg.

Például a Svédországban, Írországban és Ukrajnában sújtó éhínségek időszakait.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a magas halálozási arány mindkét nemet hasonlóképp jellemezte a szélsőséges körülmények között, a nők átlagosan 6–48 hónappal élték túl a férfiakat.

Ez a különbség jellemzően csecsemőkorban csúcsosodott ki a két nem között, a lány újszülöttek nagyobb eséllyel maradtak életben fiú társaiknál.

A kutatók szerint az eltérés mögött biológiai okok is húzódnak, nem magyarázhatók tisztán környezeti tényezőkkel (például a fiúkra jellemző nagyobb kockázatvállalással).

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2