„Sokan félnek az evéstől”

„Sokan félnek az evéstől”

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

„A társadalomnak is van némi testképzavara” – mondja Lukács Liza, életmódváltással és evési zavarokkal foglalkozó szakpszichológus, akivel az egészséges és az egészségtelen evésről, az evési problémáink mögött meghúzódó lelki okokról beszélgettünk.

HVG Extra Pszichológia: Mi jellemzi az egészséges evést?

Lukács Liza: Először is mértéktartó, nem fordul szélsőségbe, se extrém diétázásba, se túlfogyasztásba. Manapság ez az egészséges evés a legritkább. A felnőtteknél és a gyerekeknél is leginkább a végleteket látom: vagy nagyon odafigyelnek, már-már kényszeresen, nehogy egy szem cukrot is megegyen a gyerek, mások pedig egyáltalán nem törődnek azzal, hogy mi jut a szervezetébe.

HVG Extra Pszichológia: Az sincs rendben, amikor valaki nagyon odafigyel arra, hogy mit eszik?

Lukács Liza: Ez azt jelzi, hogy az illető nincs egyensúlyban. Néhány éve leírtak egy új betegséget, amellyel egyre többen keresnek fel: orthorexia nervosa (egészséges ételfüggőség). Lényege, hogy klinikai szintű szorongás kapcsolódik bizonyos ételekhez. Ezek a betegek az egészséges életmódot fetisizálják, és emiatt egyre többféle összetevőt kerülnek el. Valamitől szoronganak, és ez rácsúszik az ételekre, a végén pedig már a szó szoros értelmében félnek az evéstől.

A belső jelzésekre figyelni
©

HVG Extra Pszichológia: Azért térjünk még vissza az egészséges evéshez. Tehát a mértéktartás az első?

Lukács Liza: Igen, tudatosság és ösztön együtt van jelen. Ösztönön itt azt értem, hogy a saját testem belső jelzéseire figyelek, hogy tényleg éhes vagyok-e, vagy mikor vagyok jóllakott, mert bár sokan így gondolják, de a jóllakottság nem az, amikor pukkadásig eszi magát az ember.

HVG Extra Pszichológia: Ez tényleg ennyire szigorú? Sokakkal előfordul, hogy megkívánnak egy tábla csokit, és meg is eszik. Értem én, hogy ez nem feltétlenül egészséges, de egyszer-egyszer azért belefér, nem? Vagy már ez is evészavart jelez?

Lukács Liza: Szerintem akinek „helyén van az evése”, az nem akar befalni egy tábla csokoládét, ugyanis ez a mennyiség már nem az evésről szól. Sok mindent jelenthet a táplálkozás: feszültségoldás, jutalmazás valamiért, de lehet enni azért, mert fáradt vagyok, mert meg akarok nyugodni, mert nem akarok hozzákezdeni egy feladathoz. Ezek nincsenek rendben, még akkor sem, ha nem biztos, hogy kórosan elhízik valaki az úgynevezett helyettesítőevésektől. Az a baj, ha valami helyett táplálkozunk, mert azzal nem segítünk a valós problémán, el sem kezdjük keresni az oda illő megküzdési stratégiát.

Olvassa tovább Gócza Anita interjúját a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az evés lélektanával foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba március 13-án, ahol Lukács Liza és Kapitány-Fövény Máté szakpszichológusokkal beszélgetünk az ital- és ételfüggőségről. Jegyek és infók itt.

©


Hozzászólások