Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"dffa4373-7c10-4b35-a111-c777460c0653","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Gossip Girl és a Buffy, a vámpírok réme sztárja, Michelle Trachtenberg 39 éves korában halt meg idén februárban; hogy miért, az csak most derült ki.","shortLead":"A Gossip Girl és a Buffy, a vámpírok réme sztárja, Michelle Trachtenberg 39 éves korában halt meg idén februárban...","id":"20250417_Kiderult-mi-okozta-Michelle-Trachtenberg-halalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dffa4373-7c10-4b35-a111-c777460c0653.jpg","index":0,"item":"6ebbcc86-3a76-407d-8fdc-287838128d58","keywords":null,"link":"/elet/20250417_Kiderult-mi-okozta-Michelle-Trachtenberg-halalat","timestamp":"2025. április. 17. 08:23","title":"Kiderült, mi okozta Michelle Trachtenberg halálát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"729d1832-b899-42e6-8961-ef3993d9a44f","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Hárosi Duna-hídon három autó ment össze, az M1-esen egy kamion és egy személyautó ütközött.","shortLead":"A Hárosi Duna-hídon három autó ment össze, az M1-esen egy kamion és egy személyautó ütközött.","id":"20250416_Hat-kilometeres-sor-Biatorbagynal-az-M0-is-is-elesett-ott-tiz-kilometeres-a-dugo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/729d1832-b899-42e6-8961-ef3993d9a44f.jpg","index":0,"item":"0a4232cb-f316-4c8d-af03-e6b06472fb11","keywords":null,"link":"/cegauto/20250416_Hat-kilometeres-sor-Biatorbagynal-az-M0-is-is-elesett-ott-tiz-kilometeres-a-dugo","timestamp":"2025. április. 16. 09:27","title":"Hat kilométeres a sor Biatorbágynál az M1-esen, az M0-s is elesett, ott tíz kilométeres a dugó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"51d75469-6ee4-40ac-9397-a4bf4fe989ff","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A Magyar Közút szerint többszörös hazugság azt írni, hogy nem volt még olyan alapos útfelújítás, mint a Lázár János kastélyához vezető úton. Az egyébként sem a batidai kastélyhoz visz, mert még le kell kanyarodni róla – tették hozzá.","shortLead":"A Magyar Közút szerint többszörös hazugság azt írni, hogy nem volt még olyan alapos útfelújítás, mint a Lázár János...","id":"20250416_Magyar-Kozut-Lazar-kastelya-ut-felujitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/51d75469-6ee4-40ac-9397-a4bf4fe989ff.jpg","index":0,"item":"85e7d76c-685e-460b-bc36-1cdcf0018690","keywords":null,"link":"/kkv/20250416_Magyar-Kozut-Lazar-kastelya-ut-felujitas","timestamp":"2025. április. 16. 08:57","title":"Magyar Közút: a térfogatváltozó altalaj miatt volt annyira drága a Lázár kastélya felé vezető út felújítása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92debe9a-3856-4d1d-9abd-eea8135239a7","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Mary Harron különösen azon csodálkozik, hogy a Wall Street-i körökben is tetszést aratott a film, meg hogy macsónak tartják Batemant, pedig Bret Easton Ellis műve egy meleg férfi szatírája a férfiasságról.","shortLead":"Mary Harron különösen azon csodálkozik, hogy a Wall Street-i körökben is tetszést aratott a film, meg hogy macsónak...","id":"20250416_Amerikai-pszicho-Patrick-Bateman-Christian-Bale-meleg-szatira","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92debe9a-3856-4d1d-9abd-eea8135239a7.jpg","index":0,"item":"00af37dd-8ef1-411c-8a9f-71874369b835","keywords":null,"link":"/kultura/20250416_Amerikai-pszicho-Patrick-Bateman-Christian-Bale-meleg-szatira","timestamp":"2025. április. 16. 12:38","title":"Az Amerikai pszicho rendezője nem érti, miért borulnak le a bankárok Patrick Bateman előtt, amikor épp belőlük csinál hülyét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad","c_author":"Kozák Zsuzska ","category":"360","description":"Van, aki alapítja, van, aki zsűrizi, van, aki kapja, van, aki elutasítja. Van, aki örökre a shortlisten ragad. Van, aki halmozza, és van, aki egész életében hiába epekedik érte. Van, aki megveszi, van, aki visszaadja. Van, aki kiborul miatta, van, aki csak nevet rajta. Mi az?","shortLead":"Van, aki alapítja, van, aki zsűrizi, van, aki kapja, van, aki elutasítja. Van, aki örökre a shortlisten ragad. Van, aki...","id":"20250416_A-mu-kepzomuveszeti-dijak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad.jpg","index":0,"item":"b6d58cfb-80e5-44e1-b254-c530d1fb9466","keywords":null,"link":"/360/20250416_A-mu-kepzomuveszeti-dijak","timestamp":"2025. április. 16. 13:44","title":"Zongorázni lehet a különbséget – adok-kapok a magyar képzőművészeti díjak világában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33","c_author":"Parászka Boróka","category":"360","description":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen összetett mondatainak hol az eleje és a vége? Itt tart a politikának nevezett nyelvészkedés, a nemzeti küldetéstudat. Vélemény.","shortLead":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen...","id":"20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33.jpg","index":0,"item":"d7a38beb-80b8-4470-bb35-70082b9d4f79","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","timestamp":"2025. április. 17. 08:30","title":"Parászka Boróka: Mennyi az ennyi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2eaa141f-6cc5-4648-8488-447c6d8341fe","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ausztrál kutatók 15 évnyi betegadatot elemezve arra jutottak, hogy az extrém hőhullámok nemcsak a testet, hanem a mentális állapotot is próbára teszik.","shortLead":"Ausztrál kutatók 15 évnyi betegadatot elemezve arra jutottak, hogy az extrém hőhullámok nemcsak a testet, hanem...","id":"20250415_hoseg-hohullam-gobalis-felmelegedes-mentalis-egeszseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2eaa141f-6cc5-4648-8488-447c6d8341fe.jpg","index":0,"item":"5b78684b-90dd-448a-87b8-662c982b0f49","keywords":null,"link":"/tudomany/20250415_hoseg-hohullam-gobalis-felmelegedes-mentalis-egeszseg","timestamp":"2025. április. 15. 19:03","title":"Súlyos hatással lesz a globális felmelegedés a mentális egészségre, már most érezni a változást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"307edb9d-5eeb-4c33-aafd-433f24508047","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Simicska-vagyon átruházásában kulcsszerepet játszó milliárdos egy másik cégét Lévai Anikó unokaöccse vezeti.","shortLead":"A Simicska-vagyon átruházásában kulcsszerepet játszó milliárdos egy másik cégét Lévai Anikó unokaöccse vezeti.","id":"20250416_hvg-Nyerges-Zsolt-Simicska-Lajos-Szijj-Laszlo-NEZ-Investment-Sarvari-Tamas-Mihaly-Kozgep-Orban-Viktor-Levai-Aniko-Szeghalmi-Mark-Adam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/307edb9d-5eeb-4c33-aafd-433f24508047.jpg","index":0,"item":"589ddabf-bd2b-46f5-937e-bb80c02e2669","keywords":null,"link":"/360/20250416_hvg-Nyerges-Zsolt-Simicska-Lajos-Szijj-Laszlo-NEZ-Investment-Sarvari-Tamas-Mihaly-Kozgep-Orban-Viktor-Levai-Aniko-Szeghalmi-Mark-Adam","timestamp":"2025. április. 16. 06:00","title":"Simicskától átállt közgépessel alapított céget Nyerges Zsolt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Adorjányi Máriusz közgazdászból lett barbecue-guru és szmókerkészítő. Nemcsak megél abból, hogy az evés, étkeztetés határterületein dolgozik, hanem kifejezetten boldog is vele.
A közgazdászdiplomát szerző, majd marketingesként dolgozó Adorjányi Máriusz gondolt egyet, és 2004-ben egyéves OKJ-s szakácsképzést is elvégzett. Ezután kiment Londonba, ahol öt évig szakácskodott. „Sima chef de partie-ként (vonalszakács) dolgoztam, de elég nívós, francia stílust képviselő helyeken. Volt, ahol maga a séf is francia volt, ott különösen sokat tanultam. Ő gyakorlatilag lebontott atomjaimra, és felépített a saját képére. Innen ered minden, azt is ide vezetem vissza, hogy most a barbecue-ban elértem bizonyos sikereket.”
Egész világlátását, gasztronómiai ismereteit fenekestül forgatták fel a londoni évek. 2004-ben a gasztroforradalomnak még az előszelei sem látszottak Magyarországon. Adorjányi a Pilvaxban töltötte az 540 tanóráját, ami „a régi világnak volt az éppen bezáródni készülő kapuja”. Onnan került át egy másik világba, ahol valóban szakáccsá érett, valós, korszerű melegkonyhai szakismereteket szerzett.
A grill és a barbecue világába csak 2012 környékén kezdett alámerülni. „Szembejött egy angol nyelvű cikk a barbecue-ról, ami valamiért megragadta a figyelmemet. Bevillant, hogy ez valami oltári komoly dolog lehet. Így indult, és innentől ez egyenes út. Elkezdtem sütögetni magamnak, elindítottam a Nyárspolgár blogot, ami valamennyire formálta is a magyar gasztronómia egyik szegmensét.” Akkor még eszébe sem jutott, hogy ebből meg is lehetne élni, a barbecue szeretete motiválta.
Évi 30-40 kurzust vezet
Adorjányi Máriusz
Két fordulópontra emlékszik a negyvenes éveiben járó szakember, ami arra lökte, hogy mára sikeres üzletemberként is számon tartsák a barbecue-világban. Az egyik az volt, hogy megkeresett akkori grilleszköz-kereskedőket, hogy szívesen tesztelné a sütőiket, de ők nem voltak túl lelkesek. „Kicsit dafkéből kinéztem egy márkát, írtam a tulajdonosnak, egy hét után itt voltak az első sütők. Elkezdtük azt árulni, még mindig különösebb üzleti cél nélkül. Azt vettük észre, hogy egyre többre van igény. Elkezdtem félállásban ezzel foglalkozni.”
A másik ilyen fordulópont akkor történt, amikor saját magának akart behozni az USA-ból komolyabb méretű, akár kisebb rendezvényekre is alkalmas szmókert, azaz grillsütőt, ám az a vámmal, szállítással nagyon drága lett volna. Talált egy gyöngyösi céget, amelyik meg tudta csinálni a vágyott sütőt – aztán még egyet, még egyet. Elkezdtek az egésszel üzletszerűen foglalkozni, azóta minden évben van egy-két új termékük. Számos európai országon kívül eljutott a sütőjük Kanadába, Új-Zélandra, Ausztráliába is.
„Már húsz éve foglalkozom gasztronómiával, de nem tartom magam szakácsnak. A profi bokszoló is csak addig az, amíg versenyez. A szakács addig szakács, amíg minden nap bemegy a konyhára 14 órát gürizni, és konyhaszaga van. Ha leveszi a kötényt, már nem szakács többé. Én szakács voltam, erre nagyon büszke vagyok, ez alapozott meg mindent. Ma már nem vagyok az.” Azért még rengeteget süt sütőteszteken, sütőbemutatókon, vagy a cég Youtube-csatornája számára. Rendszeresen előáll receptúrákkal is, már csak azért is, mert évi 30-40 kurzust is vezet.
Úgy véli, üzleti sikereinek egyik kulcsa az ismeretterjesztés. Bemutatnak különböző szabadtéri sütési témákat, s azokat a termékeikkel hozzák közelebb a potenciális vevőkhöz. A másik fontos elem a megosztásra épülő üzleti stratégia. „Amikor 2004-ben elkezdtem szakácskodni, titkosak voltak a receptek, egy cetlin adta oda a séf a szósz leírását. Ma, ha egy kicsit tudsz keresgélni a Youtube-on, akármilyen konyhának a belső életébe beleláthatsz. Mi is mindent megosztunk, még a sütőink részleteit is felfedjük. Nem érdekel, ha valaki lemásolja, én azzal próbálok vásárlóközönséget építeni, hogy teljesen nyílt lapokkal játszom.”
Érdekli az ételfotós-foodstylist és a gasztronómus-tréner története is? Olvassa el Balla István teljes cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az evés lélektanával foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!