Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Vannak, akik szinte „hajlamosak” a placebóra.

Minek gyógyszert szedni a fájdalomra, ha némi szemfényvesztés is elég ahhoz, hogy jobban legyünk?

A. Vania Apkarian, az amerikai Északnyugati Egyetem fiziológiaprofesszora a placebokezelés előnyeire világított rá a Nature Communications című lapban.

Kutatásában krónikus hátfájdalommal küzdő 60 önkéntes vett részt.

A csoport egyik fele placebo- vagy gyógyszeres kezelést kapott, a másik fele (a kontrollcsoport) nem részesült terápiában.

Apkarian azt a merész kérdést tette fel, vajon megjósolható-e, hogy kikre hat jótékonyan a placebokezelés, és kik azok, akiknél hatástalan lesz.

A választ azoknak a személyeknek a vizsgálati eredményeiben (személyiségtesztek, neurológiai vizsgálatok) kellett keresni, akik pozitívan reagáltak a placebóra.

Sikerült is mintázatokra bukkanni.

Kiderült például, hogy hasonló, aszimmetrikus eltérés figyelhető meg a limbikus agyterületükön (azokhoz az emberekhez képest, akik nem reagáltak a placebóra), illetve sokkal nyitottabbak saját érzelmeik felismerésére, tudatosabbak a környezetükre, és érzékenyebbek a fájdalomra.

A professzor reméli, hogy a kutatás eredményei a célzott placebokezelés etikus használatát segítik elő a jövőben.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak című könyvet.

 


Hozzászólások