HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Álomfejtésről, az életközepi válság hatékony megoldásáról és a legsikeresebb sportolók mentális felkészülésének csalhatatlan receptjéről is olvashatunk az idei pszichológiai újdonságok között. Bónuszként két kötetben is kipróbálhatjuk, milyen lehet terapeutának lenni.

Kenyeres András: Győztes gondolkodás

©

Régóta tudott, hogy a sport, de különösen az élsport aligha képzelhető el pszichológia nélkül; magyarán: a siker legalább annyira múlik lélektani tényezőkön, mint az edzőteremben vagy a pályán befektetett fizikai munkán.

Ezúttal a tudatos (él)sportolóknak gyűjtötte össze mindazt a pszichológiai muníciót Kenyeres András, amire szükségük lehet a felkészülés és versenyzés során.

A coachként, és nem utolsósorban a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénereként dolgozó szakember olyan kérdésekre keresi (és adja meg) a választ, mint hogy mitől lesz egy sportoló eredményes, miként érheti el a maximumot anélkül, hogy kiégne, és mit tanulhatunk a sikeres sportolóktól a civil életben.

A közérthető, olvasmányos nyelvezettel íródott kötet szerzője 11 „lépésre”, fejezetre osztja a mentális felkészülést. Ezek között – a szemléletmód helyes kialakítása, a célok megválasztása, a fókuszálás, a belső monológok és az önmotiváció mellett – sorra kerül például hatékony kommunikáció és a csapaton belüli konfliktuskezelés is. Az elméleti tudnivalók mellett pedig minden fejezetben praktikus, könnyen elvégezhető feladatokat is ad Kenyeres. Ígérete szerint „ha valaki ezeknek a gyakorlatoknak az elemeit beépíti a hétköznapjaiba, nemcsak jobb sportoló lehet belőle, de emberi, belső fejlődéséhez, önismeretének fejlesztéséhez is aktívan hozzájárul”.

Mint a bevezetőben írja, könyve „azokhoz szól, akik nem gondolják úgy, hogy kész, ennyi, ilyenek vagyunk, ezen pedig nem lehet változtatni. Akik tudatában vannak annak, hogy a tehetség független tőlünk. A munka, a minden szükséges területen befektetett energia a tényező, amely megkülönböztet a többiektől, amely segít, hogy túllépjünk önmagunkon”.

Susie Orbach: Terápiában

©

„A szerelem megvallása rendes körülmények között zavarba ejtő lehet, ha nem viszonozzák az érzéseket, de ezek most nem rendes körülmények” – gondolja a brit pszichoterapeuta, amikor John, a kliense épp szerelmet vallott neki. Ez csak egy azon zavarba ejtő helyzetek közül, amelyeken munkája során keresztülmegy a másoknak lelki segítséget nyújtó személy.

A Terápiában című kötetben azonban korántsem csak a saját nehézségeit sorolja a Londonban élő, íróként és társadalomkritikusként is ismert Susie Orbach. Sokkal inkább azt az összetett munkát, reflexív gondolkodást és töprengési folyamatot mutatja be, amit a terapeuta végez kliensei kísérése közben.

A tíz esetet ismertető kötet jó érzékkel adagolja az ülések olykor szaggatott-zaklatott párbeszédeit és a szakembernek a történetek kapcsán el-elmélázó vagy a kívülálló számára magyarázó közbevetéseit. A Terápiában fejezeteiben előkerülnek önismereti témák, a szülő-gyerek kapcsolat konfliktusai, munkahelyi feszültségek, párkapcsolati gondok. De a kulisszák mögé betekintést engedő szövegből szép lassan kiderül az is, mikor kell a terapeutának hallgatni és mikor kell kérdezni; hogyan kell elhárítani a kliens kérdéseit, amelyekkel csak el akarja terelni a szót saját magáról; miként kell reagálnia, ha piszkálódnak vele vagy épp intim közelségbe szeretnének kerülni vele. A kötetet így haszonnal forgathatja, akit mélyebben izgat a terápiás munka, de az is, aki egyszerűen csak szeretné tudni, mi zajlik a fotelben (díványon), mielőtt ő maga is odaülne.

Nógrádi Csilla: Álomnapló

©

Hogy aludtál? Mit álmodtál? Mi volt az álom címe? Milyen volt a hangulata és a stílusa? Ilyen jellegű kérdéseket tehet fel magának reggelente az, aki komolyan szeretne foglalkozni az álmaival, és követi a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szerző praktikus útmutatóját.

Kötetéből éppen ezért sok mindent megtudhatunk arról, milyen főbb álomtípusok vannak, (például rémálmok, erotikus álmok, visszatérő álmok, „nagy” álmok), és hogy milyen módszerekkel próbálhatjuk ezeket megfejteni (az álmokban előforduló szimbólumokról és archetípusokról külön mutató került a könyv végére).

Ugyanakkor Nógrádi Csilla abban is segítséget nyújt, hogy harmonikusabban tudjunk aludni, hatékonyan tudatosítsuk az alvás során történteket, s így könnyebben emlékezhessünk vissza az álmainkra. Sőt, a kötet vége felé megtudhatjuk, miként lehetséges befolyásolni az álmokat. A magyarázatok, példák és tudományos ismeretterjesztés mellett a kötet valóságos, éjjeli szekrényre tehető naplóként is használható, mivel bőségesen hagy helyet, hogy a feltett kérdésekre ott és azonnal írásban válaszoljunk, később pedig a szöveggel együtt újraolvashassuk.

Válasszon előfizetést!
Miért fontos ez? Elsősorban azért, mert az álmok sok esetben útmutatást nyújtanak, segítenek a nehéz döntések meghozatalában és érzelmeink megismerésében. A szerző szerint, ha tudatosan figyeljük, rögzítjük és követjük az álmainkat, nemcsak a kreativitásunkat és a problémamegoldó képességünket fejleszthetjük, de nagyobb önbizalomra, fejlettebb önkontrollra és mélyebb önismeretre is szert tehetünk. De ezeken túl is megéri az erőfeszítést, hiszen, mint a könyvbe tűzött könyvjelzőn olvasható: „Minden meg nem fejtett álom olyan, mint egy fel nem bontott levél a tudattalanodból.”

Merve Emre: Személyiségbrókerek

©

Két nő, két elkötelezett háziasszony, anya és lánya fejében fogant meg az 1920-as években, hogy amatőr pszichoanalitikusi kíváncsiságukat és Carl Gustav Jung iránti rajongásukat ötvözve létrehoznak egy egyszerű feleletválasztós kérdőívet, amely segít meghatározni a válaszoló személyiségét.

Katharine Briggs és Isabel Briggs Myers történetének, és szellemi termékük máig töretlen sikerének járt utána a török-amerikai származású Merve Emre angol irodalom professzor, aki számos falba is ütközött az MBTI-nek rövidített indikátor kutatása során.

A szerzőt elsősorban az foglalkoztatta, vajon miért tudott – példátlan és elképesztő módon – ilyen mélyen beszivárogni a típusindikátor a köztudatba. Kétmilliárd dolláros énipar lett belőle, amely 26 országban van jelen, és több mint két tucat nyelven bonyolódik. A kérdőív jelen van a munkahelyünken, emberi kapcsolatokban, az interneten, és életünk csaknem minden területén.

A Myers–Briggs-típusindikátort a legnépszerűbb személyiségtesztként Fortune 500-as cégek, egyetemek, kórházak mellett rendszeresen használják egyházak és a hadsereg is. Mindeközben máig nem tudták megfelelően hitelesíteni az eredményeit – vagy megmagyarázni a sikereit.

Feltáró munkája során Merve Emre rámutat, hogy ennek a diadalmenetnek az oka alighanem abban keresendő: az MBTI nagyon hatékonyan tipizál, márpedig „a tipizálás a modern kor egyik legütőképesebb és egyben legjobban álcázott eszköze lett: báránybőrbe bújt farkas”. Ha meg akarjuk érteni, miért használják mégis ilyen széles körben, akkor az emberi lét legalapvetőbb kérdéseire bukkanunk. „Mi a személyiség? Honnan ered? Miért próbáljuk olyan elszántan kategorizálni? És persze a legfontosabb mind között: Ki vagyok én?”

Szél Dávid: Útközben

©

Kilencedik kötete A terapeuta esetei sorozatnak ez a kis zsebkönyv, amelyben ezúttal egy látszólag tipikus életközepi válságból kivezető út közös keresését mutatja be a családi és párkapcsolati tanácsadó szakpszichológus szerző.

A folyamatot hagyományosan a szakember szemszögéből bemutató történetek közül ez elsősorban azzal „lóg ki”, hogy a terápia nem személyesen, hanem Skype-on keresztül zajlik, ami számos technikai és kommunikációs kihívás elé állítja mindkét felet.

Ezen – a szokásos négyszemközti találkozókon fel sem merülő – kérdések közé tartozik egyebek mellett, hogy nem fog-e szakadozni az internetkapcsolat az ülés alatt, miként oldják meg, hogy nem tudnak egymás szemébe nézni, bíznak-e abban, hogy a másik nem nézegeti a telefonját beszélgetés közben, vagy akár az is: elhiszik-e, hogy a „vonal” másik végén ülő fel van öltözve az asztal alatt is.

Szél Dávid, a sorozat egyéb szerzőihez hasonlóan, nem csupán a terápia meglehetősen fordulatos menetébe, dinamikájába enged betekintést, hanem a saját felmerülő gondolataiba, előtérbe tolakodó sztereotípiáiba, sőt, olykor az őt aggasztó félelmeibe, bizonytalanságaiba is. Mindazonáltal az Útközben olykor meglepő személyessége mellett szakmailag is tanulságos a laikus vagy pszichológiailag „félművelt” olvasó számára, hiszen a terápiát folyamatosan kísérik azok a szakmai közbevetések, amelyek segítenek értelmezni a történteket, magyarázzák az óhatatlanul előforduló szakkifejezéseket. A kötet tanulsággal szolgálhat mindazoknak, akik külföldön élnek, az életük felénél járnak, családosak vagy egyszerűen csak érdeklődnek a pszichoterápia iránt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben a lelki ellenálló képességgel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Nézze meg karácsonyi előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé. Ha ajándékként szeretné adni az előfizetést, ajándékkártyát is mellékelünk, amit a fa alá tehet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk