HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nem véletlenül szenteltük idei utolsó lapszámunkat az életkedvnek, a belső energiának és a lelki ellenálló képességnek.

Az év végére jó eséllyel mindenkit utolér a kimerültség közepesen vagy egészen súlyos fázisa. Még mielőtt ráfordulnánk az utolsó hajrára, és minden leheletünkkel elkezdenénk azon igyekezni, hogy minél több (minden!) férjen bele az utolsó hetek, napok rövidülő óráiba, álljunk meg inkább egy-két gondolatnyi időre.

Vegyünk mély lélegzetet. Majd még egyet. És még egyet. Realizáljuk, milyen szinten állnak energiatartályaink – hívja fel a figyelmet a legújabb HVG Extra Pszichológia magazin előszava, és a továbbiakban az energiafeltöltésé a szó.

Michael Breus amerikai alvásspecialista nyomán Nógrádi Csilla pszichológus ahhoz ad útmutatást, hogy miként hozzuk összhangba mindennapi tevékenységeinket testünk természetes ritmusával. Az emberi szervezet működését a napi cirkadián ritmus szabályozza.

Ez a fő biológiai óránk időzíti a hormontermelést, az immunműködést, az éberségi és alvási mintázatot, sőt a hangulatunkat is, és ezzel meghatározza személyes „bioidőnket”. A pszichológus által közreadott tesztből kiderülhet, melyik kronotípusba sorolható ön: delfin? oroszlán? medve, esetleg farkas?

Amikor stresszcsökkentő és megküzdő stratégiákról beszélünk, hajlamosak vagyunk az egyéni megküzdő képességekre és önértékelésre helyezni a hangsúlyt. Közben megfeledkezünk arról, hogy a közeli kapcsolatainkban átélt biztonságérzet nélkül sokkal védtelenebbek vagyunk a stresszhatásokkal szemben, sőt, a párkapcsolatban átélt bizonytalanság maga is komoly stressz forrásává válhat – olvasható Szondy-Nagy Szilvia pszichológus cikkében.

Előfordult már önnel, hogy egész nap dolgozott, ügyet intézett, bevásárolt, és amikor hazaért, legszívesebben a tévé előtt kuckózott volna vagy a kádban relaxált volna? Gyermeke azonban csak csacsogott, pörgött szünet nélkül. Mit lehet tenni, ha a gyermek energiaszintje eltér a szülőjétől? Az egyensúly megteremtéséről szól Vida Ágnes babapszichológus cikke.

Sokszor az a gátja, hogy az élet kihívásaihoz alkalmazkodjunk, hogy elhárítjuk, megmásítani akarjuk a bennünk kavargó gondolatokat, érzéseket. Márky Ádám mindfulness-tréner írása abban segít, hogyan juthatunk közelebb önmagunkhoz, és válhatunk ezáltal erősebbekké, energikusabbakká.

A legújabb HVG Extra Pszichológia magazint keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Nézze meg karácsonyi előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé. Ha ajándékként szeretné adni az előfizetést, ajándékkártyát is mellékelünk, amit a fa alá tehet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!