HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Sokan az újévet, mások az ihletet várják, de rosszul teszik: valószínűleg senki sem tud egyik napról a másikra megváltozni. De mindig lehetünk egy kicsit jobbak, egy kicsit figyelmesebbek, egy kicsit aktívabbak, ha lépésről lépésre, apránként, kitartással, a hibáinkból tanulva haladunk.

Lépjünk kicsiket!

Új életet akarunk kezdeni, mert a jelenlegivel elégedetlenek vagyunk, mégis minden marad a régiben. Legtöbbször éppen azért, mert drasztikusan akarunk változtatni. Ezzel pedig eleve kudarcra ítéljük magunkat, hiszen hirtelen nem bújhatunk ki a bőrünkből: beidegződéseinket csak lassan alakíthatjuk át.

„Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás” – szól az Arisztotelésznek tulajdonított, valójában Will Durant amerikai filozófiatörténésztől származó mondás, amelynek bölcsességét a pszichológiai kutatások is megerősítik.

Ha szeretnénk önmagunk jobb változatává válni, akkor kis lépésekben, türelemmel, fókuszáltan érdemes haladnunk. Kezdjük egyszerre egy vágyott szokás felvételével – vagy egy rossz elhagyásával –, és illesszük be a napirendünkbe.

Gyakoroljunk, gyakoroljunk, ünnepeljük meg a részsikereket, nézzük el magunknak a botlásokat, és kezdjük újra: ha egy területen sikerrel járunk, az növeli az önbizalmunkat, és megkönnyíti a következő akadály legyűrését.

A rossz hír, hogy – szemben a népszerű mítosszal – egy-egy új szokás nem feltétlenül válik automatizmussá 21 napon belül (hiszen a személyiség és a vállalás típusa befolyással van rá), a jó, hogy elérhető: Phillippa Lally és kollégái 2009-ben azt találták, hogy ez az időszak 18–254 napig terjedhet.

Váltsunk szemléletet!

Timothy D. Wilsonnak, az amerikai Virginiai Egyetem elismert kutatójának módszere szerint az életünket történetként, önmagunkat pedig szerkesztőként kell elképzelnünk: ha átformáljuk a személyes narratívát, aktívan alakíthatjuk sorsunkat.

Mindennek alapja a fejlődésbe vetett hit, amint azt Carol Dweck, a Stanford Egyetem Magyarországon is járt kutatója igazolta. Magyarul megjelent Szemléletváltás című könyvében kimutatta, hogy szemléletmódunk komoly befolyással van egész életünkre: aki abban hisz, hogy az egyéni képességek az élet során bármikor fejleszthetők, azaz fejlődési szemléletű, az minden területen sikeresebb, mint az, aki a készségek eleve adott mivoltát vallja, azaz rögzült szemléletmóddal él. Szerencsére azonban a pozitív változásokat lehetővé tevő fejlődési szemléletmód tanulható.

Érdeklik további tippek? Olvassa tovább Kugler Judit pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevés rá a pénz, hat megyében nincsen éjjel-nappali közfinanszírozott fogászati ügyelet

Kevés rá a pénz, hat megyében nincsen éjjel-nappali közfinanszírozott fogászati ügyelet

Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot

Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál