HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A krízishelyzetek a függőségekre is hatással vannak.

A jelenlegi helyzetben – amikor nem utazhatunk messze, és vehetünk részt nagyobb eseményeken, azaz életterünk beszűkül – jobban kell figyelnünk arra, hogy nőhet a függőségi kockázatot hordozó tevékenységeink gyakorisága.

A kisebbik rossz elve érvényesül ilyenkor egy ideig: az ingerbombázáshoz szokott ember késztetést érez, hogy önmagát ingerelje vagy jutalmazza.

Eszközeink limitáltak, a könnyű választást pedig sok esetben a nassolás, az alkohol, a videójátékok vagy a pornóoldalak jelentik. Ez rövid távon talán elfogadhatónak tűnhet, de hosszabb távon súlyos következményei lehetnek.

Ám nem ez az egyedüli forgatókönyv. Az ingerszegényebb környezet azzal is jár, hogy az idő újra emberivé szelídül, kiegyensúlyozottabbá válhatunk, és elindulhatunk az önmagunkhoz visszatalálás útján.

Mi kell ahhoz, hogy ez a szokatlan helyzet és a bizonytalanság ne az ártalmas viselkedések irányába lökjön minket?

Ebben a nem könnyű feladatban segít Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, akivel Szörnyi Krisztina a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője beszélget.

Időpont: 2020. július 29., 17:30 óra

Az élő online beszélgetést zárt Facebook-csoportban lehet követni, amelynek során kérdéseket lehet feltenni a szakembernek.
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt tehet meg.
Az esemény Facebook oldala itt található.

Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, adjunktus. Több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén. Hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat. A ‘VoltEgySzer‘ fiataloknak és szülőknek szóló újszerű, játékalapú prevenciós program és applikáció létrehozását vezette.

A témában megjelent könyvei: Ezerarcú függőség – Felismerés és felépülés, HVG Könyvek, 2019.,
Függőben – Az alkoholizmus lélektana - A terapeuta esetei sorozat, HVG Könyvek, 2018.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Zsiguli sör: mutatjuk a gyönyörű díszdobozos orosz italt

Zsiguli sör: mutatjuk a gyönyörű díszdobozos orosz italt

Foreign Policy – Az EU eladta a lelkét Orbánnak

Foreign Policy – Az EU eladta a lelkét Orbánnak