HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

„Nem túl vastag ez a kötött kabátka a gyereken ilyen szép napsütésben? – Én inkább úgy látom, hogy túl vékony, ahhoz képest, hogy mennyire fúj a szél!” Mindegy, milyen a kabát, milyen az idő: bármikor és bármelyik gyereken – a ruháján, a viselkedésén, a napirendjében – találhat kifogásolnivalót az, aki szeretne. És néhány évtizede egyre többen szeretnének.

Az „elég jó anya” fogalmát az 1971-ben elhunyt Donald Winnicott brit pszichiáter munkásságából ismerjük. Hiába terjedt el az elmúlt évtizedekben, hiába válik egyre ismertebbé a tudatos anyaság koncepciója is, mégsem tűnik úgy, hogy jelentősen csökkenne a megfelelési kényszer a szülővé vált anyákban.

A XXI. századi szerepösszevonások még nehezebbé teszik a megfelelést: több a szerepünk, több a kihívás is. Az irodában összevont szemöldökkel számonkérni a munkatársaktól, a játszótéri homokozóban lelkesen várat építeni, a szülői fogadóórán anyatigrisként az egyre rosszabb jegyeket szerző kamaszgyerek védelmére kelni.

Ráadásul a szerepek önmagukban is ellentmondásosak lehetnek: nem könnyű szép háziasszonynak, jól kereső édesanyának, kedves és nőies pénzügyi vezetőnek lenni.

Az anyaverseny startvonala

Mindeközben olyan fogyasztói környezet vesz körül bennünket, ahol a bűntudatipar komoly nyomást helyez az anyákra. Mit is jelent ez? A termék – ergonomikus csörgő, színpompás ceruza, gerincvédő cipőcske – ígérete sokszor csupán annyi, hogy pozitív érzelmi élménnyel enyhíti a fogyasztó saját magával szemben érzett negatív érzéseit.

Azt üzeni (parancsolja): ha nem veszed meg ezt az ápoló kenőcsöt, sporteszközt, fejlesztő játékot a gyermekednek, gondatlan és felelőtlen anya vagy. Vagyis, ha megveszed, nem vagy az. Tehát a minimum, hogy megveszed: innen indulunk az „anyaversenyben”. A termék megvásárlása ideig-óráig csökkenti is a bűntudatot, a lelkiismeret-furdalást, hogy a vásárló esetleg nem elég jó anya.

A termék, a szolgáltatás, a márka először negatív élményt vált ki, kvázi „fenyeget”, és erre válaszképpen pozitív érzelmi élményt a vásárlással lehet adni. Korántsem kell ezt konkrét szavakkal megfogalmazni: a reklámfilmben, plakáton a feltűnően gyönyörű édesanya tökéletes szépségű gyermeke boldog mosollyal majszolja az ismert márkájú csokoládészeletet. Következtetés: ha nem veszem meg ezt az édességet a gyermekemnek, akkor a képen sugallt boldogságtól, önfeledtségtől fosztom meg.

A szülők bűntudatának kialakításáért és fenntartásáért a reklámokon túl sokat tehetnek az erre hajlamos pedagógusok (nemcsak a tanárok, az óvónők, de a gyógytornászok, a logopédusok is), pszichológusok is.

Mivel hibátlan gyermek nincs, előbb-utóbb felbukkan az a személy, aki tévedhetetlenül megmondja, mit és hol rontott el a szülő, mivel okozott maradandó kárt a gyermekének. Elhanyagolta vagy túlféltette, túl sokat szólt rá, vagy túl keveset, a kelleténél határozottabb vagy határozatlanabb volt vele.

Bármi baj van a gyerekkel, mindenről a szülő tehet: nincs olyan apa vagy anya, aki felmentéssel távozhatna a freudi bíróságról. Lev Tolsztoj (1828–1910) orosz író segít megérteni a helyzet összetettségét: „Az elégedetlen embernek nehéz épp azt, aki legközelebb áll hozzá, azért, ami miatt elégedetlen, nem hibáztatni.”

Olvassa tovább Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság. Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja