HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nővé érünk, összekötjük az életünket egy férfiéval, majd megszólal az anyai ösztön, és szülővé válunk. Ez az élet rendje. Vagy mégsem?

Egyre növekszik az önkéntes gyermektelenséget vállaló nők aránya, Magyarországon már 2 százalék körüli. A gyerekmentes nők (ez a magyarban egyre inkább elterjedő kifejezés az angol childfree fordítása) pontos arányát egyébként nehéz meghatározni.

Egyrészt kérdés, hogy milyen életkorú nők tekinthetők véglegesen gyermekteleneknek, másrészt az erősen gyerekcentrikus társadalmakban előfordulhat, hogy a stigmákat elkerülendő nem minden nő vállalja a döntését. Sokan legyintéssel elintézik, hogy biztos a karrierjére fókuszál, vagy konfliktusos a kapcsolata az anyjával.

Valójában számos lehetséges ok állhat annak hátterében, ha valaki nem családanyaként akar kiteljesedni – derül ki az általam készített interjúkból. A szabadság és függetlenség vágya mellett sokan azzal indokolják a választásukat, hogy hiányzik belőlük az anyai ösztön, a gyermek utáni vágy, vagy egész egyszerűen nem érzik jól magukat gyerekek társaságában.

Vannak, akik traumatikus élményeik, boldogtalan gyerekkoruk vagy betegség miatt nem akarnak anyává válni. Többen megfogalmazták, hogy gyerekkorukban felnőttként kellett helytállniuk, gondoskodni kisebb testvérekről vagy éppen saját szüleikről. Mások a túlnépesedéstől, a szüléstől való félelemre, vagy arra hivatkoztak, hogy a párkapcsolatukat, a karrierjüket, az életük egyéb fontos területeit nem tudnák összeegyeztetni a gyerekvállalással.

Törés nélkül

Számos, gyerekmentes életmódot választó nő említi, mennyire bántónak tartja, hogy mindenki azt feltételezi, valamilyen korábbi negatív történés, gyerekkori trauma vezetett a döntéséhez, miközben, bár valóban van ilyen is, sokszor nem kell nagy törést keresni a múltban.

A 37 éves Kata gyerekmentesek találkozóján ismerkedett meg a párjával, mindketten introvertáltak, szeretik a csendet, a nyugalmat, és sosem találták meg a hangot a gyerekekkel. Ha valakinek mindez még nem lenne elég meggyőző indok, Kata hozzáfűzte, hogy a jelenlegi oktatási és egészségügyi helyzetet és az ökológiai kilátásokat sem tartja biztatónak. Emellett a környezetében úgy tapasztalta, hogy a legtöbb párkapcsolat megsínyli a gyerekek érkezését.

Olvassa tovább Tanács Eszter cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot