HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Feldmár András pszichoterapeuta, a HVG Extra Pszichológia magazin állandó szerzője október 28-án ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból válogattuk össze néhány olyan gondolatát, amelyek az elmúlt 10 évben a lapban megjelentek.

Az időről

"A szubjektív élményünket szinte egyáltalán nem tudjuk kommunikálni, soha senki nem tudja, mi a másik élménye. Nem tudom, milyen a te belső órád, és te nem tudod, milyen az enyém, lehet, hogy teljesen más tempóban ketyegünk. Nehéz együtt élnie két olyan embernek, akinek nagyon máshogy jár a belső metronómja."

A szerepekről

"Mindannyiunkkal előfordul, hogy mást mond, mint amit gondol, vagy érez. Enyhébb formája ennek a következetlen kommunikáció: például valakinek a saját véleménye nagyon eltér a fél órával azelőtti álláspontjától. Csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködni ugyanarról, hanem a gyerekét."

A titokról

"Mi titok és mi nem titok, válasszuk el egymástól. Nem minden magánügy titok, és nem minden titok magánügy. Mi a különbség? A titok mindig hatalmi játszma, mert elveszi a másik szabadságát, míg a magánügy nem az. Ha a feleség megkérdezi a férjét, van-e szeretője, mire az azt mondja, ez magánügy, akkor baj van. Mert a nőnek a maga szempontjából szüksége van korrekt információra ahhoz, hogy elhatározásokat hozzon. Hiszen ha a férjének szeretője van, lehet, hogy az asszony nem akarna együtt élni vele, és elhatározhatja, hogy elhagyja. Aki titkolózik, megtagadja azt az információt a másiktól, amire annak szüksége lenne a döntéshozatalhoz. Viszont ha a férjet felhívja a fia, és megkérdezi, hányszor maszturbál egy héten, akkor mondhatja, hogy ez magánügy. Nem titok, mert nincs olyan döntés, amihez szükség lenne erre az információra."

A tükörről

"Minden arc, amibe belenézek, tükör. Tükrözzük egymást. Vagy igazi tükrök vagyunk, és a valóságot tükrözzük, vagy torz tükrökkel találkozunk az elvarázsolt kastélyban. Gyerekként még nem tudjuk, hogy a család tagjai torzító vagy hiteles tükrök."

A traumáról

"Trauma esetén a legtöbb ember megvédi a lelke legbensőbb szentélyét. Ha bántanak, megerőszakolnak vagy kínoznak valakit, belül mindig marad egy szentély, amit nem lehet lerombolni, ahol megmaradnak önmaguknak. Ha a kínzás olyan sokáig tart, és olyan fájdalmas, hogy nem lehet ellenállni neki, akkor úgy érzik, megölték a lelküket is. Ez a lélekgyilkosság."

A rezilienciáról

"Reziliencia az, ha ahelyett, hogy a traumatizáltságunkon szomorkodnánk, annak örülünk, hogy nem döglöttünk bele, és túléltük. Tehát a lelki rugalmasság is attitűd kérdése. Elkeseredett leszek-e egy háború, egy Auschwitz után, úgy érzem-e, hogy ilyen világban nem érdemes élni, s attól félek, akármibe kezdek, újra megtörténhet? Vagy örülhetek annak, hogy túléltem a legrosszabbat? A magyar himnusz elég reziliens szöveg: „Megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt”. Azaz van kedvünk tovább élni, még akkor is, ha visszatekintve csak rosszat látunk. Ez pozitív, optimista hit abban, hogy a múlt nem determinálja a jövőt."

A szülésről

"Miért tolakodtak be a férfiak a szülőszobákba, ami sokáig kizárólag a nők birodalma volt? Van egy alapvető aszimmetria a férfiak és nők között. A férfiak is és a nők is nőből születnek. Freud szerint a nőkben irigység van, szerintem meg inkább a méhirigység létezik. A férfiak irigyek a nők méhére. Ezért akarják kisajátítani."

A karanténról

"Ebben a félelemben, bizonytalanságban, zagyva információk zuhatagában mindannyian regresszálunk. Az otthonunkba vagyunk zárva, nem mozoghatunk szabadon, nincs hatalmunk a saját életünk dolgai felett. Ez emlékeztet minket a gyerekkorunkra. Az emlék lehet félelmetes, vagy furcsán kellemes, attól függően, milyen volt gyereknek lenni."

A terápiáról

"A terápia arra is való, hogy elválasszuk a valóságot az álomtól. De amíg ez az elválasztás nem történik meg, minden numinózus alakra rávetítjük a szüleinkkel kapcsolatos érzéseinket. Nagynak és hatalmasnak képzeljük őket, míg önmagunkat picinek és gyengének hallucináljuk. Ha valakinek a történetében – és kinek nem? – szerepet játszott a nyomás vagy elnyomás, a kontroll, annak nehéz autentikus felnőtté cseperednie. Minél nagyobb a szülők elnyomó hatalma a gyerek felett, annál nehezebb autentikusan fejlődni. Elnyomás alatt nagy a csábítás, hogy az ember lázadjon vagy engedelmeskedjen. Aki önmagát gyereknek hallucinálja, kényszeresen választja valamelyiket a kettő közül."

A jelen pillanatról

"A múlt már megtörtént, a jövő átláthatatlan, tehát tulajdonképpen nyilvánvaló, hogy csak a jelen pillanat létezik. Amikor végighallgatunk egy szimfóniát, a figyelmünk éppen ott van, ahol a tű fut a lemezen. A tű nem emlékszik, mi volt, és nem érdekli, mi lesz. Miért olyan nehéz ilyenné válnunk? Az egzisztenciánk olyan, mint egy csónak, ami mindig a jövő felé halad. Ha hátranézek, minden távolodik, eltűnik; ez a melankólia, és sírhatnékom van. Ha előrenézek, megijedek, mert nem látom, mi jön, és nem tudom, hogy tudok-e arra menni, amerre nekem kell, és elkerülni azt, ami nem kell. Se hátranézni, se előrenézni, csak ülni a csónakban, nem nézni semerre, a kezet a vízbe lógatva – talán unalmasnak tűnhet, pedig ez az itt és most. A múltat siratni és a jövőtől félni csak arra jó, hogy ne unatkozzunk."

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

Feldmár András könyvei.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát