HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Törekszünk a jóra, és szeretnénk önmagunkat jónak megélni. Sokaknak sikerül békésen elválniuk, de ezúttal nem róluk lesz szó, hanem azokról, akiket rövidebb-hosszabb időre úgy elsodornak az érzelmeik, hogy az számukra is meglepő gondolatokra és tettekre készteti őket.

A válás, szakítás olyan élethelyzet, amely kihozhatja belőlünk a démonit. A felfokozott érzelmek, a csalódás fájdalma, a szeretetvesztés, a másik vélt vagy valós, ellenünk irányuló támadásai énünk mindeddig rejtőzködő oldalával ismertethet meg bennünket. Akadnak olyanok, akiknek semmi belátásuk nincs a saját szerepükre, kizárólag a másik fél galádságaira összpontosítanak.

Van, aki felfigyel ugyan a saját rosszindulatú tetteire is, de a maga oldalát legfeljebb jogos reakcióként éli meg. A negyvenes évei elején járó, háromgyermekes Márta is észleli a saját „gonoszkodásait”, de ezt is a párjának rója fel. „Jó, én is megváltoztam, néha szinte kifordulok önmagamból, de csak azért, mert ő így elbánt velem. Naná, hogy nem hagyom magam. A sok szemétsége mellett ezért is haragszom rá, ő a felelős, hogy ilyenné tett engem.”

Lappangó tűzhányó tetején

Néhányan viszont, miután döbbenten rácsodálkoznak újonnan megismert, kevésbé szimpatikus lényükre, bátran szembenéznek önmagukkal. Katát nemcsak elhagyta a férje egy új szerelem miatt, de még a múltjukat is megtagadta. „Nem tudtam, hogy ilyen szikrázó dühre, gyűlölködésre is képes vagyok. Megértem közel 50 évet, és fogalmam sem volt arról, milyen lappangó tűzhányó tetején élek. Azon meditálok, vajon még mi mindenre lennék képes? Mondjuk, háborús helyzetben mit tennék?”

A 32 éves Bálint viszont a legkevésbé sem riad meg önmaga sötét oldalának megpillantásakor. „Miután felismertem, micsoda pusztító indulatok vannak bennem, köszöntem az árnyékszemélyiségemnek. Helló, éppen ideje megismerkednünk!”

Helló, árnyék!

Az árnyék megismerése valóban nagyon fontos, hiszen a kezelhetetlen konfliktusok mélyén az önismeret hiányát fedezhetjük fel. Az ismert Freud-tanítvány, a svájci Carl Gustav Jung pszichiáter, analitikus személyéhez fűződik az árnyékfogalom megalkotása. Minden ember tudattalanjában ott rejtőzik a kontrasztszemélyisége, amely tartalmazza azokat a tulajdonságait, amelyeket elfojt, megtagad.

Ezt azonban nem tudja maradéktalanul megtenni, ezért ösztönösen kivetíti másokra. Érdemes tehát szembenéznünk énünk rejtett részével, és vállalni a felelősséget önmagunkért, a tetteinkért.

Olvassa tovább Singer Magdolna gyásztanácsadó írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

„Csak nagyon kevesen érezték azt, hogy tenniük kell valamit a zsidók érdekében”

„Csak nagyon kevesen érezték azt, hogy tenniük kell valamit a zsidók érdekében”

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete