HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A fájdalom, amit szakításkor átélünk, valósabb, mint gondolnánk. De mit is gyászolunk? A kapcsolatot, a párunkat, önmagunkat? Az egyensúly helyrebillentéséhez vezető út nem sétagalopp.

Érzelmileg jelentős kapcsolat felbomlása halálesettel ér fel. Végérvényesen elvesznek tőlünk valamit, amiben bíztunk, amire támaszkodtunk, amivel terveztünk. Fontos embert veszítünk el, akihez kötődtünk, ragaszkodtunk, akihez rengeteg élmény és emlék fűz. Ez igazi gyászfolyamat, végigmegyünk minden stációján.

Tagadjuk, hogy ez megtörténhetett velünk, haragszunk a világra, kétségbeesett kisgyerekként alkudozunk a történtek visszafordításáért, és rezignált beletörődéssel éljük túl egyik napot a másik után. S akár a klasszikus gyászolóknál, ezek a stádiumok itt is kiszámíthatatlanul követik egymást, ismétlődésekkel, kihagyásokkal tarkítva.

Gyakran mégsem maga a szeretett személy a legnagyobb veszteségünk. Az énképünk és a jövőképünk az, ami széttört, és amit újjá kell építenünk. A kapcsolatban megélt önmagunkat, terveinket, a talpunk alatti biztos talajt sírjuk vissza.

Ész és szív csap össze egymással
©

„Mi lett volna ha” gondolatok kínoznak. Mit tehettem volna másképp? Miért nem voltam elég jó neki? A lelkünkben egészen kicsire zsugorodunk össze, és ebben a talajvesztett állapotban látszólag minden értelmét veszti. A jövő, ami nemrég még kiszámítható és tervezhető volt, most bizonytalan és ijesztő.

Összetört énkép

Ész és szív csap össze egymással. Idővel belátjuk, hogy nem illettünk össze, nem egy irányba tartott az életünk, vagy sokat bántottuk egymást, mégis hiányzik a másik, és visszavágyunk a kapcsolatba. Az emlékek varázsütésre megszépülnek, az összetört jövőkép elviselhetetlen veszteségnek tűnik, és az egyetlen, ami maradt, homályos, töredezett kép a tükörben saját magunkról.

Ez a sérülékenység az ára az érzelmi bevonódásnak. A párkapcsolat elmélyülésének részeként a partnerek énhatárai („eddig tartok én, itt kezdődsz te”) összemosódnak. Osztoznak érzéseken, gondolatokon, terveken, érdeklődési és sokszor baráti körön is. Boldogságot, összetartozást és egységérzést ad ez a kapcsolatban.

 

Érdekli, hogyan épülhet fel a szakításból? Olvassa tovább Pálinkás-Panyi Anna pszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó